08/26/14 22:13
(http://www.klassa.bg/)

Василев в бюлетина на Интерпол и запорирано имущество

 Снимката на банкера Цветан Василев вече е в бюлетина на Интерпол. Той е обявен за международно издирване във всички страни-членки на службата.

Цветан Радоев Василев се издирва заради обвинения в длъжностно присвояване в особено големи размери, което представлява тежък случай, пише на сайта на Интерпол, предаде репортер на БГНЕС.

Днес официално бе съобщено, че върху имуществото на Василев и останалите обвинени по делото "КТБ" е наложен запор и възбрана от Софийския градски съд. Василев е обявен за международно издирване на 28 юли 2014 година със съдействието на Евроджъст. Представители на агенцията от българска страна са съдействали при подготовката на молбата за правна помощ за призоваване на Цветан Василев, тъй като към онзи момент е имало данни, че банкерът пребивава на територията на Австрия.

На 28 юли е издадена европейска заповед за арест. Ден по-късно, на 29 юли във Върховната касационна прокуратура в отдел "Международен" е получено копие от нея. Василев е с обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери, което представлява особено тежък случай. Същият ден прокуратурата е уведомена от МВР, че Цветан Василев е обявен за международни издирване в Шенгенската информационна система и в Интерпол. Получено е и съобщение от австрийските служби, че Василев не е известен на властите в тяхната страна.

Запорът върху имуществото на Цветан Василев и останалите обвинени по делото "КТБ" - Цветан Гунев, Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева е наложен в петък - 22 август от Софийския градски съд по искане на прокуратурата. За това обаче от прокуратурата съобщиха днес.

Още на 11 юли на пресконференция пред избрани медии гуверньорът на БНБ Иван Искров съобщи, че "резултатите от прегледа на Корпоративна търговска банка говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд. лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев". По-късно от прокуратурата обявиха, че липсващите досиета не са изчезнали и се намират в банката, а са попълвани неправилно и в тях липсват данни за обезпеченията или за договори с други фирми на самите кредитополучатели.

По време на същата пресконференция Искров съобщи още, че чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил кеш близо 205 887 223, като това се е случило на 19 юни 2014 година. Тази информация е предоставена от Искров на прокуратурата, която от своя страна арестува шефа на Управителния съвет на КТБ Орлин Русен и главната касиерка на банката Маргарита Петрова. По-късно в ареста се оказаха и главната счетоводителка Мария Димова и нейната заместничка Борислава Тренева-Кючукова.

Още при първата мярка за неотклонение на четиримата задържани в Софийски градски съд стана ясно, че прокуратурата се е отказала от първоначалната си версия за изнесени пари в чували в рамките на ден и обвинява четиримата задържани, че за периода от края на 2011-та година до средата на 2014 година са източвали банката по нареждане на Цветан Василев. Към момента и четиримата обвинени са на свобода, като Маргарита Петрова, Борислава Тренева-Кючукова и Мария Димова са с най-леката мярка за неотклонение подписка, а Орлин Русев е с гаранция от 10 000 лева. На заседанието на което бяха освободени с най-леката мярка и последните двама обвинени по делото стана ясно, че според доклад на БНБ не става въпрос за изчезнали 206 милиона от касата на КТБ, а за задължения на фирмата "Бромак" към КТБ във връзка с договор за кредит.

След като днес от прокуратурата съобщиха за запора на имуществото на Василев от Комисията по конфискация уточниха, че СГС е забранил разпореждането с цялото имущество на председателя на надзорния съвет на КТБ АД Цветан Василев, което представлява общо 37 позиции - дялове в търговски дружества, недвижими имоти и автомобили. Двата самолета, които са на разположение на Василев, не са обект на обезпечителните мерки, тъй като са притежание на търговско дружество, в което той и съпругата му имат мажоритарен дял.

На всички проверявани лица е наложена забрана за разпореждане с недвижими имоти, автомобили и дружествени дялове, като от проверката на инспекторите на КОНПИ става ясно, че Цветан Гунев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Мария Димова и Борислава Тренева нямат участие в търговски дружества. Обезпечителните мерки са по реда на НПК и не засягат другите две обвиняеми лица, Илиян Зафиров и Георги Христов, тъй като за престъпленията по чл. 219 от НК не се предвижда отнемане на имущество.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване