08/26/14 13:22
(http://pik.bg)

Земеделският министър: Болестта "син език" обхвана цялата страна, положението е драматично

Земеделският министър: Болестта "син език" обхвана цялата страна, положението е драматично

Мярката „Млад фермер” няма да бъде отворена в момента. Тя ще бъде отворена, когато бъде одобрена Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Това каза в Стара Загора министърът на земеделието и храните Васил Грудев, цитиран от Дарик. Той посочи, че от 2600 подадени заявления по мярката през декември миналата година, са отхвърлени 2100. Причината е липсата на финансов ресурс, заяви министър Грудев.

Министърът коментира и ситуацията с болестта „син език”, като я определи като драматична. Според него взетите мерки са били ненавременни. Това е позволило болестта да обхване цялата страна. В момента са засегнати 22 области и около 3600 овце. „Усилията ни са насочени за овладяване на заразата и призовавам всички собственици на животни да спазват строго правилата и да не допускат паша през нощта”, каза министър Грудев. Той допълни, че разпространението на заразата е можело да бъде ограничено, ако са били взети други мерки. Ваксинация може да бъде извършена чак след края на зимата. Министър Васил Грудев посети Стара Загора за откриването на юбилейното пето издание на Международното специализирано селскостопанско изложение „БАТА АГРО”.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване