08/26/14 13:32
(http://pik.bg)

Фандъкова ще налага глоби за спрян климатик в автобус

Фандъкова  ще налага глоби за спрян климатик в автобус

Из софийските улици от утре ще се движат 20 нови автобуса. Засега те ще обслужват единствено линия 102, която свързва кв. Овча купел, центъра и Студентски град.

Автобусите са пристигнали в София по линия на ОП “Околна среда”. Очаква се до края на септември да дойдат още 26 автобуса, а до средата на 2015 година и останалите до 126, които са осигурени по програмата. Така ще бъдат подменени 50% от всички движещи се автобуси. Те ще се движат общо по 10 линии, пише bnews.

Автобусите са произведени от германската фирма МАН, чрез спечелена обществена поръчка, чиято стойност е за 66,55 млн. лв. 

Тези средства са от европейския кохезионен фонд, т.е. 100% европейски средства са използвани за закупуването им. Проектът за новите автобуси е започнал още преди две години и е станал факт благодарение наработата на две правителства.

Новите модерни автобуси са пригодени за хората с увреждания и са климатизирани, най-важното обаче е че се движат на газ и по този начин ще допринесат за намаляването на вредните емисии в столицата, която е сред столиците с най-мръсен въздух. При приемането на автобусите столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че няма да се вдига цената на билетчетата за градския транспорт и обеща в тези транспортни средства, където не работи климатикът, да налага санкции.

Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова посочи, че само този проект ще намали до 6 пъти вредните емисии във въздуха.

Тя припомни, че страната ни има три наказателни процедури заради лошите качества на въздуха и това налага приоритетно да се работи в този сектор в София.

Освен столицата, има още пет града, които ще бъдат оборудвани с нови тролейбуси. 

Промяната на градския транспорт ще помогне и да влезем в съответствие с европейските изисквания за качество на въздуха.

Жекова коментира и подготовката на новата оперативна програма като разказа, че миналата седмица са получени бележките на Европейската комисия, които в момента се анализират на експертно ниво и до края на септември очаква да бъде изготвена официалната позиция, която да изпратят на ЕК и да започнат преговорите по новите средства.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване