08/28/14 05:45
(http://www.klassa.bg/)

300 хиляди руснаци и германци на плаж у нас

 Всеки трети почиващ през миналия месец в нашата страна е бил от Русия или от Германия. Почти 300 000 гости от двете страни са пристигнали в България с цел почивка, става ясно от публикуваните вчера данни на националната статистика. От Руската федерация у нас са дошли 167,5 хиляди човека, като 90 на сто от тях – 150,7 хил., са пристигнали на почивка. За същия период обаче само половината немци – 145 хил., посетили страната ни, са били туристи. Статистиката показва, че в страната ни за почивка и екскурзии са дошли 935,8 хил. човека от странство. Гостите от Украйна са над 63 хил. и се нареждат на трето място сред нациите, чиито представители са дошли на почивка у нас. Следват поляци, румънци и чехи, после се нареждат англичаните, които са били малко над 29 хиляди.

 

Общо

 

посещенията на чужденци в България са 1,792 млн.

 

което е с 4,9% над нивото от юли миналата година. Отчита се с 54% увеличение на посещенията със служебна цел, ръст има и при пристиганията с други цели, но посещенията с цел почивка и екскурзия намаляват с 11,9%.

 

От всички наши гости през юли делът на гражданите от Европейския съюз е 61,6%, В сравнение със същия месец на предходната година той се е увеличил с 3,6%. Увеличение е регистрирано при посещенията на граждани от Холандия, Испания и Белгия. Увеличават се посещенията на граждани от Турция, които са били със 17,3% повече.

 

През миналия месец най-много са посещенията с цел почивка и екскурзия – 52,2%, следвани от посещенията с други цели – 37%, и със служебна цел – 10,8 на сто.

 

Междувременно от данните на НСИ става ясно, че българите са пътували с 1,8% повече в чужбина. Има съществено увеличение на пътуванията на наши съграждани ­ с 67,7%, към Обединеното кралство. С 36,9% повече са били посетилите Германия, ръст има и при гостуването в Чехия, Австрия, Русия и Турция.

 

Намаляват обаче пътуванията към Италия, Франция, Гърция, Испания и Македония.

 

Българите пък са предпочели да ходят през юли на почивка в Гърция, където са отдъхвали 25 хиляди души, и в Турция, която е посрещнала 57 хил. наши туристи. Най-голям дял, почти 50 на сто от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през юли, имат излизанията зад граница с други цели ­ гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия. Всеки трети е напускал страната, за да отиде на почивка или екскурзия, а

 

със служебна цел са пътували 20,3%

 

от сънародниците ни. В сравнение с миналогодишния юли има увеличение при пътуванията със служебна цел ­ с 24,2%, намаление при тези за почивка и екскурзия ­ с 6,2%, а пътуванията с други цели се запазват на същото ниво.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване