08/28/14 05:49
(http://www.klassa.bg/)

Един ден в седмицата на плодове и ориз

 С напредване на годините ни нападат все повече болести – хипертония, исхемична болест на сърцето, хронични цистисти и какво ли не. Естествено костите и ставите започват да създават все повече проблеми  - коксартроза, гонартроза, радикулит.  Може да се схване вратът, да ни събуждат болки в гърба, ходенето да е мъчително, защото краката не искат да се подчиняват. Списъкът с болежки може да продължи до безкрай.

 

Ако не се помогнем и не оздравим ставите, ще става все по-зле. Въпрос на личен избор.

 

Има много начини да оздравим болните стави, ако не отлагаме безкрайно много. Може и да не успеем да ги  излекуваме напълно, но е възможно да направим излишни обезболяващите таблетки и инжекции с техните вредни странични ефекти. Лятото дава чудесни възможности затова.

 

Липсата не прочистване на тялото, задръстването му с шлаки и токсини от неправилно хранене, употребата на много лекарства – антибиотици, обезболяващи средства и т.н., създават условия за артрит и по-точно за реактивен артрит. Пример за задръстване с  вредни вещества и развитие на артрит е подаграта. Многото месо и алкохол причиняват повишаване нивата на пикочната киселина и в крайна сметка  - подагрозен артрит с ужасни болкови пристъпи. С диета и пречистване този проблем може да се реши. А лятото е много подходящ сезон за провеждане на различни диети.

 

Добре е да правим всяка седмица

 

ден само на плодове

 

Храната да се ограничи до 1-2 кг диня, варен ориз и да се изпиват по 2 литра топла, вдигаща пара вода или билков чай. При добро желание „дозата” на разтоварващите дни може да се увеличи до 2-3 в седмицата.

 

Вместо диня може да се използват праскови, пъпеш, грозде. Плодовете съдържат органични киселини, които са добър разтворител на шлаките. Топлата вода или чай ги разреждат, а оризът изтегля натрий от тялото и заедно с натрия и  вода. Тези разтоварващи дни са много полезни и при хипертония.

 

По това време може да се наберат стръкове гръмотрън. Билката е широко разпространена. Стъблото е тъмнокафяво до черно, с шипове, цветовете приличат на тези на фасула. Две  супени лъжици нарязани стръкове гръмотрън да се варят 5 минути в половин литър вода и се запарят още 10-15 минути. Чаят се прецежда и се разпределя на 3 порции през деня.

 

Ябълковият оцет тонизира

 

Той е чудесно средство за засилване здравината на  костите, ободрява, тонизира чудесно. Има ябълки на пазара, топло е и бързо можем да си приготвим този лечебен оцет.

 

Един килограм ябълки да се намачкат и се добавят 200 г мед или захар, 20 г хлебна мая и 25-30 г сух типов или ръжен хляб. Сместа се оставя да ферментира и като прекипи се прецежда. Към 1 л от този прецеден сок се добавят 200 г мед или захар. Оставя се да ферментира отново и като се утаи се прецежда в чисти бутилки. На чаша вода се добавят по 1-2 чаени лъжички ябълков оцет. Половин час преди всяко хранене се пие по една чаша от този шербет, приготвен с домашен ябълков оцет. Освен това може да се поставя в салати, супи и с всички гозби, които искат подкиселяване.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване