08/28/14 13:37
(http://pik.bg)

Илка Зафирова пред "ПИК": Валери Петров ме направи артиста, който съм! Чета го на малката ми внучка

Илка Зафирова пред "ПИК": Валери Петров ме направи артиста, който съм! Чета го на малката ми внучка

Илка Зафирова бе сред любимите театрали на Валери Петров. С нея са свързани десетилетия от творчеството му, тъй като е представяла куп негови книги, чела е стихове и е играла негови постановки. „С него са свързани много от най-паметните моменти в моята кариера и страдам, че загубихме този велик човек. Имах късмета и щастието да участвам в постановки и да чета много негови текстове в годините и мога да кажа, че той е един от хората, направил ме артистът, който съм”, каза пред „ПИК” Зафирова. Много мили спомени тя пази от последния юбилей на Валери Петров, когато с Ицко Финци са избрани от поета да представят новата му книга с басни.

„Общуването с него като с човек е едно невероятно изживяване, оставило трайни следи у мен. В последните години не съм се виждала с него и не смея да кажа, че му бях приятелка, но пък е сигурно, че взаимно се харесвахме и съм щастлива, че той имаше много добри чувства към мен”, спомня си още актрисата. Тя е категорична, че Валери Петров ще остане вечно жив, защото творчеството му е непреходно.

„Ето аз имам малка внучка, на която неговите приказки са едни от любимите. Тя е дете без представа за години и епохи, но той й въздейства все едно му е връстница. Това е великият автор, големият талант. Можем да пазим паметта му жива именно така – да предаваме на младите хора неговите слова и мисли, да не спираме да го четем”, споделя актрисата, която ще е сред стотиците интелектуалци на поклонение пред покойния поет утре от 11 ч. в Народния театър. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване