08/28/14 21:38
(http://e-vestnik.bg/)

Как Обама ще убеди Конгреса за удари по Сирия?

Асошиейтед прес

Барак Обама говори пред Конгреса. Снимка: Белия дом

Президентът Барак Обама се изправя пред познат въпрос, докато обмисля въздушни удари в Сирия - трябва ли Конгресът да има думата при неговото решение?

Миналото лято Обама се бе устремил към удари, когато внезапно обяви, че първо иска одобрение от конгресмените. Но Конгресът не склони на искането на президента за гласуване и операцията в крайна сметка бе изоставена.

Сега Белият дом предполага, че може и да не е необходимо Конгресът да дава съгласието си за въздушни удари. Макар и да предупреждават, че Обама не е взел окончателно решение, според длъжностни лица има разлика между миналогодишния опит за атака срещу сирийското правителство в отговор на употребата на химически оръжия и кампанията срещу въоръжените бойци от “Ислямска държава”, която в момента се обсъжда.

“Това, за което говорим сега, е да се изправим срещу терористична групировка, която потърси убежище в Сирия”, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, запитан за възможността Обама отново да поиска разрешение от Конгреса. “Това е групировка, която представлява заплаха за американците в региона и може потенциално, в бъдеще, да представлява по-широка заплаха за американските интереси и съюзниците ни по целия свят.”

По-рано този месец Обама разреши американски въздушни удари срещу цели на “Ислямска държава” в Ирак. Въоръжените бойци се придвижват с лекота между Ирак и Сирия, на практика заличавайки границата между двете страни.

Досега лидерите на Конгреса не са настоявали Обама да търси одобрение от Капитолия, преди да продължи с военни действия в Сирия. И имайки предвид, че до междинните избори остават малко повече от два месеца, конгресмените може да са още по-малко склонни да предприемат политически рискован вот за военни действия.

“Не виждам никаква причина да идва в Конгреса, защото, ако го направи, това просто ще се превърне в цирк”, каза тази седмица Стив Коен, конгресмен от Демократическата партия в Камарата на представителите.

Все пак важни фигури и от двете партии призовават за вот, ако Обама иска да се намеси в Сирия. Сенаторът републиканец Боб Коркър, често критикуващ външната политика на администрацията, каза, че Конгресът трябва “непременно” да даде одобрение за евентуална военна акция в Сирия. Сенатор Тим Кейн, демократ и съюзник на Белия дом, също призова да се постави на гласуване по-широката стратегия на президента за преследване на групировката “Ислямска държава”.

“Призовавам да се даде яснота на Конгреса, американския народ, както и на нашите мъже и жени в униформа за мисията и целите на сегашните значителни военни действия срещу ИДИЛ”, каза Кейн, използвайки един от акронимите за въоръжената групировка. “Конгресът трябва да гласува за или против.”

Изненадващото решение за Сирия на Обама от миналата година подчертава степента, в която динамиката във Вашингтон може бързо да се промени. Президентът в крайна сметка може да реши отново да потърси одобрението на Конгреса, а и повече конгресмени може да поискат той да предприеме тази стъпка.

Правни експерти казват, че Обама ще разполага с правомощия да започне въздушни удари срещу Сирия и без одобрението на Конгреса, но по думите им неговите позиции ще станат по-силни, ако обхватът и продължителността на атаките са ограничени.

“Конституцията дава право само на Конгреса да обяви война”, каза Иля Сомин, преподавател по право в Университета “Джордж Мейсън”. “Може да се каже, че малък брой удари за няколко дни не е война.”

Обама разреши сегашните удари в Ирак без одобрение от Конгреса. Белият дом приведе три довода в оправдание за едностранните действия - непосредствена заплаха за намиращи се в Ирак американски служители, отправеното от иракското правителство искане за помощ при отблъскването на въоръжените бойци и хуманитарната криза в Северен Ирак, където въоръжени бойци бяха хванали в капан религиозни малцинства.

Армията нанесе вчера нови три ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване