08/28/14 05:53
(http://www.klassa.bg/)

НАТО с нови бази в Източна Европа

 НАТО планира да разположи нови бази в Източна Европа в отговор на кризата в Украйна и новата военна доктрина на Русия, става ясно от серия интервюта на генералния секретар Андерс Фог Расмусен, публикувани в няколко европейски вестника, сред които британският “Гардиън", френският “Фигаро" и германският “Зюддойче цайтунг".

 

Расмусен посочва, че алиансът трябва да е способен да действа бързо, но за тази цел се нуждае от условия в страни домакини. Това ще означава предварително организиране на доставки, екипировка, подготовка на инфраструктура, бази, командване. “Основната идея е, че в бъдеще ще станем свидетели на много по-видимо присъствие на НАТО на Изток", казва генералният секретар.

 

На предстоящата среща на върха на НАТО в Уелс в началото на септември, където ще бъде обсъден план за действие в този смисъл, обаче ще бъде направен опит да се избегне терминът "постоянни" по отношение на базите, които НАТО ще изгради на Изток, тъй като

 

страните членки не са единни

 

в отношението си към увеличаване на присъствието на алианса на Изток. Докато Полша и трите балтийски държави настояват за увеличаване на присъствието, Франция, Италия и Испания, както и Германия се притесняват да не провокират Русия. Едно от възможните решения според Расмусен е домакинството на базите за бъде организирано на ротационен принцип между източните държави - членки на алианса.

 

Расмусен еднозначно отговаря с "да" на въпроса дали в Източна Европа все пак ще има постоянни международни сили под флага на НАТО и допълва: "За да предотвратя недоразуменията, използвам фразата "за толкова дълго, колкото е необходимо".

 

Генералният секретар на НАТО, чийто мандат изтича тази есен, подчертава: "Трябва да се изправим

 

лице в лице с реалността

 

че Русия не смята НАТО за партньор. От стратегически партньор на алианса Русия се превърна във враждебна сила, която се усъвършенства в това, което алиансът нарича "хибридна война", отбелязва Расмусен и допълва, че от войната в Грузия през 2008 г. насам се наблюдава значителна промяна в руския военен подход и възможности. Хибридната война, пояснява той, е комбинация от традиционна конвенционална война, смесена с информационни и най-вече с дезинформационни операции.

 

На срещата на върха на НАТО се очаква да бъде взето решение за подпомагане на изграждането и модернизиране на сектора на сигурността в Украйна, посочва още Расмусен. Планира се създаването на "доверителни фондове" за финансиране на военната логистика, изграждането на командни и контролни структури и киберзащита.

 

Междувременно стана ясно, че Финландия възнамерява да подпише на предстоящата среща на върха на НАТО споразумение с алианса за

 

военна помощ при кризисни ситуации

 

Това съобщи нейният министър на отбраната Карл Хаглунд. Форумът ще се състои на 4 и 5 септември в Уелс.

 

Документът ще даде право на НАТО да провежда учения на финландска територия и предвижда оказване на помощ в период на кризи. Той ще помогне да се подобри готовността на Финландия да приема войници от други страни и ще повиши равнището на техническото обслужване на военната техника.

 

Според Хаглунд договорът е част от партньорството между Финландия и Северноатлантическия алианс, оформено още в началото на този век.

 

Правителството на Швеция също възнамерява да одобри присъединяването си към договор, който дава право на НАТО да въвежда свои сили за бързо реагиране на територията на кралството, писа вчера в. "Свенска дагбладет". "Вече сме напреднали достатъчно далече в преговорите. Решението на правителството може да бъде прието още утре", заявила пред вестника министърът на отбраната на страната Карин Енстрьом.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване