08/28/14 05:40
(http://www.klassa.bg/)

Цената на тока нагоре с 50%, но на етапи и плавно

 50% скок на цената на тока ще балансира сектора на енергетиката. Такова увеличение ще изчисти всички натрупани задължения в системата, но то не трябва да се случва наведнъж. Нужно е плавно повишаване на цената на тока в дългосрочен период от 5-10 г.. Това каза вчера министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов по bTV. „Разбира се, ако се вдигне цената рязко, системата ще влезе в баланс и всичко това ще може да се изчисти за една година, но това означава хората да плащат 50% или повече за ток, което е безсмислено“, коментира той.

 

По отношение на задлъжнялостта в системата Васил Щонов каза, че системата е в много тежко състояние. По думите му

 

към момента задълженията на НЕК са 2,9 млрд. лв.

 

През следващата една година, считано от този юли до следващия, загубите на НЕК ще скочат с още 1 млрд. лв., посочи министърът. На практика на толкова възлиза непокритата от цената на тока в момента енергия, която обаче НЕК задължително ще изкупи в следващата една година. Така общите задължения на НЕК ще стигнат 4 млрд. лв.

 

Според Щонов до тази висока задлъжнялост се е стигнало в резултат на редица непоследователни решения, вземани в последните пет-десет години. В тях е имало голяма доза популизъм, смята той. И подчерта, че през последната година и половина ситуацията се е влошила значително.

 

Министърът

 

не пожела да коментира на какъв принцип НЕК е решавала на кои производители да плаща

 

и в каква степен. Ден по-рано вицепремиерът Екатерина Захариева каза, че парите са плащани на партиен принцип.

 

Късно във вторник вечерта от икономическото министерство публикуваха списък, от който е видно, че НЕК се разплаща най-добре с държавната ТЕЦ „Марица-изток 2” - на 91%. Около този процент са изплатените пари и на централи, които се свързват с бизнесмена Христо Ковачки, като ТЕЦ „Бобов дол” и „Брикел”. В същото време АЕЦ „Козлодуй” си получава само половината от парите. Същият е процентът и за „Топлофикация – София”, която продава тока от когенерацията си на НЕК.

 

Средният процент на разплащане с централите е 53 на сто, става ясно от справката. Към края на юли те са имали да си получават общо 1,1 млрд. лв.

 

Както се очакваше, вчера служебният кабинет взе решение за създаването на енергийния борд. Той ще бъде постоянен консултативен орган към Министерския съвет. Очаква се следващата седмица той да бъде сформиран и да заработи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване