08/29/14 07:50
(http://www.klassa.bg/)

Москва залага на напрежение в Донбас

 Преговорите между президентите на Русия и Украйна не дадоха видими резултати както и се очакваше. В навечерието на срещата на върха на Митническия съюз с участието на президента на Украйна и представители на ЕС вниманието на наблюдателите едва ли не напълно беше концентрирано върху един второстепенен детайл – ще си стиснат ли Путин и Порошенко ръцете.

Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев прикани колегите си да проведат лична среща, за да си кажат, гледайки се в очите, да разберат какво става и да вземат решение. Имаше среща, разговаряха около два часа.

Но след това, по думите на пътуващия с Путин кореспондент на в. "Комерсант" Андрей Колесников, въпреки че Порошенко използвал по време на срещата руски, двамата лидери говорели на различни езици.

Заявлението на шефката на външните работи на ЕС, Катрин Ащън, че разговорът бил откровен и положителен, най-вероятно трябва да бъде отдадено на дипломатическата вежливост. Защото, като се съди на изказванията на президентите, двете страни останаха на своите позиции.

Демонстрация на миролюбие

Путин предложи съдействие за организиране на преговори между Киев и сепаратистите при условие за прекратяване на огъня, което би означавало де факто утвърждаване на независимо съществуване на Донецка и Луганска области. Порошенко настояваше на осъществяването на своя мирен план, издигнат през юни: разоръжаване на въстаниците и самоликвидиране на техните "републики" срещу получаване на автономия, предсрочни избори на губернатори, признаване на официалния статут на руския език, икономическо възстановяване на регионите и амнистия за участниците в бойните действия. Е, той допълни, че е готов да разгледа и други възможности.

Според анализатори Киев и Москва не са узрели за предприемане на съществени отстъпки един към друг и се съгласили да се срещнат най-вече за да демонстрират миролюбие.

Директорът на Центъра за комплексни европейски и международни изследвания към Висшата школа по икономика Тимофей Бордачев предполага, че в очите на Путин "Порошенко не е партньорът, с който трябва да бъдат обсъждани въпросите на мира". И руският президент иска а ги решава с Барак Обама. Имперският подход съществува в традициите и на съветската, и на руската дипломации. През 50-те години на миналия век Москва настойчиво се опитваше да обсъди с американците проблемите на Западна Германия. И на отговора им: ФРГ е суверенна държава, така че се обръщайте директно към нея, Кремъл отговаряше: я заповядвайте на своите марионетки!

Не е ясно от какви позиции администрацията във Вашингтон би променила своите принципи и би сключила зад гърба на Украйна някаква задкулисна сделка с Москва. На американците, както и на европейците, не им вали дъжд без покрив.

Само че и при Путин положението е такова. И, съдейки по неговите действия, и той е на това мнение.

В Минск руският президент говореше основно за икономическите последици от евроинтеграцията на Украйна. А урегулирането на въоръжения конфликт в Украйна по неговите думи е "въпрос на самата Украйна, на Донецк и Луганск".

Така че отсъствието на припряност и целеустременост се обяснява с това, че не се очакват някакви действия на Запада, а се гледа на реалната обстановка в Украйна. Неотдавна в интервю за руската емисия на Би Би Си политологът от Киев Сергей Таран изказа мнение, че да повлияят на позицията на Путин могат само успехи от страна на украинската армия. Но такива досега не се наблюдават.

Военна обстановка

Противоречива е информацията от зоните на бойни действия, и, по обясними причини, е трудно да бъде проверена.

Съвсем скоро представители на сепаратистите съобщиха за обкръжаването на пет хиляди украински войници в населените пунктове Оленовка, Успенка и Амвросиевка. Според каноните на изкуството на войната за да бъде предотвратен пробив на обсадата броят на обсаждащите трябва да превъзхожда значително този на обсадените. Тогава колко хора воюват на страната на бунтовниците? Едва ли може да се говори за цели дивизии. Остава да се предположи, че или попадналите "в чувала" са много по-малко или положението в райони като никому неизвестните Оленовки и Успенки напомня на стария виц: "Хванах мечка!"-"Ами тогава я доведи тук!"- "Ама тя не ме пуска!".

От друга страна украинското командване съобщи за "унищожаването" през последните дни на 225 бойци от самопровъзгласилата се Донецка народна република. Че как точно ги преброиха? Известно е, че ако се правеше статистика на загубите в жива сила на вермахта според сводките на Совинформбюро, то към средата на 1943 г. Германия би трябвало да е останала без население. В същото време се налага впечатлението, че обстановката не работи в полза на Украйна, както прави и времето. Помощ на сепаратистите очевидно се оказва в такъв размер, че не е по силите на украинската армия да ги победи.

На какво разчита Москва?

Една страна, която не е тоталитарна диктатура, не може да се сражава дълго без постоянен поток на положителни новини от фронта. В Русия по времето на Първата световна война и в САЩ по време на Виетнамската война след известно време настъпи прелом в настроението: не можете да победите, така че приключвайте тази работа при каквито и да е условия!

Естествено, търпението на населението на югоизточните райони на Украйна не е безкрайно, още повече с наближаването на зимата. Но при сепаратистите за нелоялност може да получиш и куршум. При такива условия са малко вероятни масови изяви с настояване за мир. По-скоро гражданите ще реагират с краката си – далече извън зоната на бойни действия.

Остава открит въпросът кой ще се занимава с възстановяването на Донбас в случай, че де факто се отдели от Украйна. Западът няма да помогне, а Русия, дай Боже, да намери пари за Крим. Само че населението на Донецка и Луганска области е пет пъти по-многобройно. Но за това, изглежда, поборниците за "руски свят" не се замислят.

Съдейки по всичко, на това залага днес Москва. Руското правителство е заело изгодна позиция – отрича поддръжка за "опълченците, прави се, че няма нищо общо и чака развитие на събитията.

Очертават се два сценария, еднакво неприемливи за Киев: или "украинска Чечня", т.е. затегната война, която ще държи страната в напрежение и нестабилност, изцеждаща силите й и разделяща обществото, или "украинско Приднестровие" - ако Киев реши да махне с ръка и да отстъпи. /БГНЕС

--

Коментарът в руската секция на Би Би Си е на Артьом Кречетников

 

Москва / Русия

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване