08/29/14 19:23
(http://www.klassa.bg/)

П О К А Н А за откриване на 33-тия Европейски пептиден симпозиум в София

 Българското пептидно дружество съвместно с Европейското пептидно дружество имат удоволствието да Ви поканят на церемонията по откриване на ЗЗ-тия Европейски пептиден симпозиум:

КАКВО:             Откриване на ЗЗ-ти Европейски пептиден симпозиум

Учени от цял свят ще представят най-новите постижения в областта на химията, биологията, фармацията, биомедицината и технологиите свързани с пептидната наука.

Приветствие от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София и патрон на форума.

КОГА:                31 август, неделя, 16.30 - 17.00 часа

КЪДЕ:                Национален дворец на културата, Зала 3

КОЙ:                  Европейското пептидно дружество и Българското пептидно дружество

В симпозиума, който се провежда от 31 август до 5 септември 2014 г., участват над 500 водещи учени от цял свят, включително нобелови лауреати (приложено кратко представяне на основните лектори). Възможност за интервюта има както по време на откриването, така и в дните на симпозиума, след предварителна заявка. Възможни са предварителни интервюта с:

-          Проф. Любомир Везенков, председател на Българското пептидно дружество и Съпредседател на събитието;

-          Проф. Иванка Стойнева от Института по Органична химия с Център по фитохимия към БАН - българският официален представител в съвета на EPS за периода 2011 – 2014 г.  и Съпредседател на събитието


Какво е пептид?

Терминът "пептид" е въведен преди повече от 100 г. от немския учен Емил Фишер, който разработва общ метод за синтез на тези вещества.

Пептидите са едни от основните молекули, изграждащи всеки жив организъм. Изградени са от аминокиселини, свързани по между си посредством пептидна връзка. В организма изпълняват разнообразни функции, което определя широкото им приложение в медицината, биотехнологиите и индустрията. Те могат да бъдат невротрансмитери, невромодулатори, хормони и др. Последните години все повече лекарствени препарати на пептидна основа се пускат на пазара. Причината за това е високите им ефективност и селективност, наличието им в природни източници и отсъствието или ниската им токсичност. Първият белтък, използван за терапия е инсулинът през 1922 г. за лечение на инсулинозависим диабет. Освен инсулин, на пазара могат да бъдат открити множество лекарства на белтъчна основа за терапия на HIV, лечение и превенция на хипертония, при алергии, астма, артрит, косопад, диабет, и др. Голям брой пептиди се използват за диагностика, като Cпептидът, използван за следене нивата на инсулин в кръвта. От съществено значение за ранното диагностициране на ракови заболявания е образната диагностика, използваща пептидни контрастни вещества.

Освен в медицината, пептидите намират приложение като хранителни добавки, подсладители, като основен компонент в лечебни и козметични продукти и др.

 

Европейското пептидно дружество (EPS - European Peptide Society) е неправителствена асоциация с мисия да популяризира ползите и предимствата на обучението и научните изследвания на пептидите в областта на химията, биохимията, биологията и фармакологията.

EPS организира и Европейския пептиден симпозиум, който се провежда на всеки две години. Подпомага специализирани семинари, подкрепя млади учени чрез стипендии за пътувания и участие в научни форуми.

EPS съвместно с издателската компания Wiley & Sons периодично публикуват Списание за пептидната наука (Journal of Peptide Science) и бюлетин на EPS (EPS Newsletter)

Председател на Изпълнителния комитет на EPS за 2012 - 2014 е проф. Ференц Хюдец, член на съвета на Унгарската академия на науките.

Проф. Б. Алексиев (1986-1994), проф. Д. Петков (1994-2002), проф. Л. Везенков (2003-2010), доц. Ив. Стойнева (2010-2014) и доц. Т. Пайпанова (2014-) са последователно национални представители на България в Изпълнителния комитет на Европейското Пептидно Дружество (ЕПД).

Лектори

Проф. Ада Йонат е завършила Университета Хебрю в Йерусалим, има докторска степен от Института Вайцман, както и следдокторски специализации в Университета Карнеги Мелън и в Масачузетския технологичен институт (САЩ). В периода 1986 г. до 2004 г. оглавява изследователския отдел на института “Макс Планк” в Хамбург. Понастоящем е професор по структурна биология в Института Вайцман, Израел и Директор на Кимелман - център по биомолекулярни структури. През 2009 г. поделя Нобеловата награда по химия за работата си върху структурата на рибозомите с още двама учени.

Проф. Жан Мартинец е професор по органична химия, директор на „Департамента по аминокиселинни пептиди и протеини” и вицепрезидент на Университет на Монпелие във Франция. Носител е на редица престижни награди и титли, сред които „Леонидас Зервас” – награда на Европейско пептидно дружество, MENTZER – награда на дружеството по терапевтична химия, носител на медала Max BERGMANN, Кавалер на Ордена на Почетния легион за 2010-2011 г., член на Националната фармацевтична академия на Франция и на Националната фармацевтична академия на Испания.

Проф. Виктор Дж. Хруби е член на УС н Департамента по химия и биохимия към Университета на Аризона, където преподава от 1968 г. Има докторска степен от Университета Корнъл. Изследванията на проф. Хруби са главно в области като химия; молекулярни механизми на информационната трансдукция и на молекулярните заболявания, свързани с пептидните хормони и невротрансмитери; болести и човешко поведение.  Проф. Хруби е публикувал над 1000 статии, обзори, коментари и има над 25 патента. Проф. Хруби е носител на много награди като най-скорошни са  Наградата на Американското дружество на химиците (2002 г.), Наградата Sommer (2003 г.), Иноватор на Аризона за 2009 г. и Наградата Goodman за научни постижения и менторство (2011 г.).

Проф. Мохамед А. Марахиел е завършил химия в Университетите в Кайро и в Гьотинген, където през 1977 г. получава докторска степен по биохимия и микробиология. През 1990 г. се премества от Берлинския Технически университет в Университета "Филипс" в Марбург, където преподава в Департамента по биохимия и химия. От 2004 г. е член на Леополдина - Германската академия на естествоизпитателите, а от 2009 г. и член на Кралското дружество по химия. Проф. Марахиел през 2012 г. става говорител на Съвместния изследователски център SFB 987 - "Microbial Diversity in Environmental Signal Response".  Има повече от 250 научни публикации.

Проф. Анете Г. Бек-Сикингер завършва химия и биология в Университета в Тюбинген. От 1999 г. тя е професор по биохимия и биоорганична химия в Лайпцигския университет. Работила е и в университетите в Нашвил, Хохенхайм, в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих. Тя е член на Леополдина - Германската

 академия на естествоизпитателите, на Германското химическо дружество, на Настоятелството на Химическия индустриален фонд, на Съвета за наука и хуманизъм към Германското федерално правителство. Част от наградите на проф. Анете Г. Бек-Сикингер са: „Леонидас Зервас” – награда на Европейско пептидно дружество (1998 г.), „Сигма” - награда на Холандското кралско химическо дружество (2008 г.).

Проф. Василиос Цикарис завършва с отличие Политехническия университет „Ашани”, Румъния (1982). Защитава докторска дисертация на тема „Аргининовите секвентни полипептиди като модели на Хистон. Изследване на техния синтез, структура и взаимодействие с ДНК. Спектроскопия на кръговия дихроизъм” към Катедра Органична химия и биохимия в Университета в Янина, Гърция (1988). Има над 10 изследователски стипендии по конкретна тема в периода 1986–1996 г. Понастоящем е преподавател и ръководител на Катедрата по химия в Университета в Янина.

Проф. Фредерик Шеклер получава докторската си степен по молекулярна и клетъчна биология през 1983 г. Научен директор на Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания (INSERM). Председателства групата „Клетъчна и молекулярна биология на нормалното и патологично церебрално остаряване” в технологичния парк София-Антиполис, Франция. Области на научния му интерес са болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и прионовите болести със специален акцент върху протеолитичните дисфункции. Проф. Шеклер е избран за координатор на физико-патологичните аспекти на френския национален план за Алцхаймер и е член на управителния комитет на Научното сдружение за сътрудничество. Проф. Шеклер е бил заместник-главен редактор на сп. „Неврохимия” (Neurochemistry), европейски редактор на сп. „Съвременни изследвания на Алцхаймер” (Current Alzheimer Research).

Проф. Кшищоф Ролка е защитил през 1985 г. докторска степен в Университета в Гданск, Полша, в който понастоящем е Директор на департамента по биоорганична химия. Работил е в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих и в Колежа по фармация към Лондонския университет. Проф. Ролка е национален представител в Европейското пептидно дружество за периода 1998 г. – 2006 г. и съпредседател на 29-тия Европейски пептиден симпозиум. Проф. Ролка е съавтор на повече от 130 научни публикации и над 40 книги.

Проф. Хюб Оваа има докторска степен от Университета в Лайден, където е завършил химия със специализация „биоорганичен синтез”. След това се запознава по-подробно с биохимията и имунологията, вследствие на което оглавява изследвания, базирани на DUB ензими. От 2004 г. проф. Оваа е ръководител на екип в Холандския онкологичен институт в Амстердам, а от 2012 г.  е почетен професор на Университета в Лайден.

 

Представители на EPS

Проф. Ференц Хюдец е председател на Изпълнителния комитет на Европейското пептидно дружество за периода 2012 г. - 2014 г. Проф. Хюдец е член-кореспондент на    Унгарската академия на науките и работи към Будапещенския университет (ELTE). Областите на неговия изследователски интерес са химия на пептидите и протеините, биомолкулярната и имунохимия. Той е носител на престижни награди като Наградата на Европейско пептидно дружество (2008 г.), Награда за личен принос на Института Конфуций в Пекин (2009 г.)

Проф. Анна Мария Папини е член на Изпълнителния комитет и ковчежник на Европейското пептидно дружество. Понастоящем тя е професор по биорганична химия в Университета във Флоренция. Работи с редица френски и италиански университети. От 2013 г. е Директор на Платформата PEPTLAB@USP към Университета в Сержи-Понтоаз (Франция). Носител е на наградата „Леонидас Зервас” на Европейско пептидно дружество за своя изключителен принос в пептидната наука. През 2009 г. получава Наградата Frost&Sullivan за високи научни приноси в областта на новите технологии.

I`kn ниверситета в Янина.

 

Проф. Фредерик Шеклер получава докторската си степен по молекулярна и клетъчна биология през 1983 г. Научен директор на Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания (INSERM). Председателства групата „Клетъчна и молекулярна биология на нормалното и патологично церебрално остаряване” в технологичния парк София-Антиполис, Франция. Области на научния му интерес са болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и прионовите болести със специален акцент върху протеолитичните дисфункции. Проф. Шеклер е избран за координатор на физико-патологичните аспекти на френския национален план за Алцхаймер и е член на управителния комитет на Научното сдружение за сътрудничество. Проф. Шеклер е бил заместник-главен редактор на сп. „Неврохимия” (Neurochemistry), европейски редактор на сп. „Съвременни изследвания на Алцхаймер” (Current Alzheimer Research).

Проф. Кшищоф Ролка е защитил през 1985 г. докторска степен в Университета в Гданск, Полша, в който понастоящем е Директор на департамента по биоорганична химия. Работил е в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих и в Колежа по фармация към Лондонския университет. Проф. Ролка е национален представител в Европейското пептидно дружество за периода 1998 г. – 2006 г. и съпредседател на 29-тия Европейски пептиден симпозиум. Проф. Ролка е съавтор на повече от 130 научни публикации и над 40 книги.

Проф. Хюб Оваа има докторска степен от Университета в Лайден, където е завършил химия със специализация „биоорганичен синтез”. След това се запознава по-подробно с биохимията и имунологията, вследствие на което оглавява изследвания, базирани на DUB ензими. От 2004 г. проф. Оваа е ръководител на екип в Холандския онкологичен институт в Амстердам, а от 2012 г.  е почетен професор на Университета в Лайден.

 

Представители на EPS

Проф. Ференц Хюдец е председател на Изпълнителния комитет на Европейското пептидно дружество за периода 2012 г. - 2014 г. Проф. Хюдец е член-кореспондент на 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване