08/29/14 19:59
(http://www.klassa.bg/)

Путин: Проблемът на Киев е, че отказва преговори със опълченците.

 Проблемът в Украйна е отказът на властите да започнат преговори по същество с проруските опълченци  в източната част на страната, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В изказване на младежки прокремълски форум, той призова Запада да осъзнае, че властите в Киев не могат да внесат ред в Украйна, и да ги застави да започнат преговори с опълченците.

Опитът на украинските военни да излязат от обкръжението, в което са попаднали в югоизточната част на страната, вместо да използват предложения им хуманитарен коридор за отстъпление, е

колосална грешка, която ще доведе до огромен брой жертви,

предупреди той. Руският президент е бил уверен от украинския си колега Петро Порошенко на срещата им във вторник в Минск, че всички руски войници, задържани в Украйна, ще бъдат предадени на Русия.

Украинците и руснаците на практика са един народ,

отбеляза Путин и сравни нападенията на украинските сили за сигурност срещу източни градове в страната с обсадата на Ленинград от нацистите през Втората световна война.

Русия не анексира Крим, а го защити,

увери той. Руският президент се аргументира, че страната му се е съобразила с желанието на населението на полуострова, което масово подкрепи присъединяването към Руската федерация на организиран от нея референдум.

Ако не бяхме анексирали Крим, там щеше да се случи това, на което ставаме очевидци в Югоизточна Украйна, подчерта той.

Путин увери, че Русия няма да се меси при избора на Украйна на нейния държавен модел. Не разбирам обаче защо нашите украински партньори се страхуват от едно федерализиране на страната, допълни той.

Русия няма желание да се замесва в мащабни конфликти, но трябва да е готова да отговори на всяка заплаха, заяви руският президент и допълни, че Русия ще продължи да изгражда ядрения си потенциал, но не с цел сплашване, а за осигуряване на собствената си безопасност. „Искам да напомня, че Русия е една от най-могъщите ядрени държави. Това не са думи, това е действителността“, подчерта той. Президентът отбеляза, че руските въоръжени сили стават по-компактни и ефективни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване