08/30/14 07:59
(http://www.klassa.bg/)

Какво чете българинът

 Най-хубавото в момента е, че у нас се издават все повече български автори, а освен това те оглавяват и класациите по продажби. Голямо развитие има и скандинавската литература и към писателите от този район на Европа има голям интерес и у нас.

 

Продажбите и издаването на езотерика намалява. При по-старшите поколения може би най-много се търси криминална литература, докато младите предпочитат фентъзи романите. Много от четящите представителки на слабия пол пък, когато купуват книга,

 

търсят и нещо за душата, по-любовно

 

Въпросът за младото поколение и четенето обаче е сериозен. Лошото е, че голяма част от младежите, дори когато са в интернет, не са, за да четат, а да си играят игри или да “висят” в социалните мрежи. Сред подрастващите има и групи, които пък са много четящи, търсят книги, раздават, обменят. Всъщност най-големият проблем са младите в малките населени места. Много от тях не са чели нищо през живота си, но не по своя вина или по вина на родителите им.

 

Много от тези младежи нямат достъп до книги, нямат компютри и в тази ситуация е необходима грижа на държавата за училищните и за читалищните библиотеки.

 

През последните години в издателствата няма сериозни трусове и основните фирми, които от години са на пазара, работят сравнително спокойно. Основният проблем пред издателите в момента е електронното пиратство. За разлика от други държави, ситуацията у нас е законово неконтролируема. Вече има и решение на Европейския съд, според което качването в интернет на информация

 

без разрешение на авторите е вид кражба

 

Това не е споделяне на информация, това е разпространение, защото стига до хиляди и милиони. От съществено значение е и становището на европейските магистрати, че сайт, който позволява качването на такива данни, се явява съучастник в престъплението и достъпът до него трябва да бъде преустановяван. Това технически е много лесно изпълнимо, но в страната ни няма такива правила. Откровено пиратските сайтове в България не са повече от 5-6, а още 15-ина, освен с другата си дейност, се занимават и с качването на книги.

 

Позицията на издателите е, че ползата на сайтовете от публикуването на книги, е, че стават по-търсени и могат да искат по-високи цени за реклама. Има и една категория хора, които се смятат за герои за това, че са сканирали една книга и са я пуснали в интернет. Те обаче

 

не бива да се изживяват като ограмотители

 

на населението. Ако това е геройство, къде остават тези, които пишат и си изкарват хляба с ума си?!

 

Ако нещата не се променят, писателите един по един ще се откажат от дейността си и тогава “ограмотителите” ще разчитат на графоманите, за да си пълнят сайтовете.

 

Издателствата хвърлят пари за преводи, за авторски права, за печат и т.н., накрая книгата излиза на пазара, продават се 100 бройки от целия тираж и изведнъж “цъфва” в интернет. Няма издател, който да е склонен да работи при такива условия. Според нея е крайно време държавата да си влезе в ролята и да наложи правила. Това ще защити преди всичко тези, които си вадят хляба с интелектуален труд, заявява Ванчева.

 

Интернет библиотеки не могат да бъдат открити

 

Все още на европейско ниво няма ясно законодателство, няма и решение как ще се изплащат дивидентите на авторите.

 

Тази пролет беше първият разговор между издатели и библиотеки на европейско ниво, за да се търси път за създаване на директива за дигитално заемане на книги.

 

В другите държави всички библиотеки плащат т.нар. права за обществено заемане на книги. Това е съвсем малка сума, която се отделя при всяко заемане на определената книга, която е предназначена за автора. У нас такова нещо няма, издателите сами се отказахме от тези права, защото смятаме, че това ще облекчи библиотеките и те ще купуват повече книги.

 

Попълването на фондовете на библиотеките се влошава все повече. Много малко общини заделят пари за тази цел. Особено читалищните библиотеки остават извън полезрението на всички и там ситуацията е тотално извън контрол. Проблемът е, че не е ясно кой има ангажименти към тези библиотеки - държавата, общината или читалището. Парадоксалното е, че законът не вменява никакви задължителни дейности на читалищата, те трябва да правят нещо само ако имат желание. От асоциация “Българска книга” се борят от години за въвеждане на правила и промяна на Закона за читалищната дейност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване