08/30/14 09:45
(http://e-vestnik.bg/)

Кристалина е идеален компромис за премиер. За външен министър на ЕС беше шум за нищо

Балонът Кристалина Георгиева – външен министър на ЕС се спука. След като западни медии я споменаха като вариант за еврокомисар по външната политика, у нас настъпи политическа истерия. Постът й бил едва ли не сигурен, а само Станишев като шеф на европейските социалисти нещо пречел. Такава политическа инфантилност демонстрираха мнозина, начело с със служебния премиер Близнашки, който прати специално писмо до Станишев в европарламента.

Болезнената истина е, че постът външен министър на ЕС е въпрос на преговори между политическите сили в европарламента. Социалистите подкрепиха за председател на ЕК Жан Клод Юнкер от Народната партия, без той да има мнозинство, съответно постовете за еврокомисари се разпределят като квоти според представителството в парламента и като не се падне на Народната партия, Кристалина Георгиева не може да заеме този пост.

Тя обаче е идеален кандидат за премиер на България, най-добрият компромис, който политическите сили в страната могат да приемат в тази трудна и вътрешна, и международна ситуация. Колкото и да се пъчи Борисов, Западът му няма доверие, дори когато го потупва по главицата, че той е силният човек и го подкрепят. Няма да е така с Кристалина Георгиева – ще бъде приета и от САЩ, и от ЕС. Това в момент, в който поради новата Студена война България е под напрежение.

Вътрешното напрежение е не по-малко. Никоя партия няма да има пълно мнозинство, каквото и да приказва Цветанов, както и да се заканва Борисов. При една дясна коалиция Кристалина Георгиева е най-подходящият кандидат. Разбира се, че е компромис, но най-добрият. Никакви Лилита, Десита и др., каквито отглежда Борисов в партията си, не могат да бъдат убедителни за тоя пост (защото Борисов и такива идеи има).

Реформаторския блок даде заявка, че не иска Борисов за премиер, което предизвика гнева му и заплахите, че ще остане в опозиция, а те да правят коалиция с БСП.
Тъй като ГЕРБ очевидно няма да има мнозинство, още отсега трябва да се говори за коалиционен премиер. А Борисов се ослушва и очаква, че пак той ще стане. И предрича катастрофа за България, ако не стане той. Катастрофата ще дойде точно с него.

Затова най-мъдрото, което може да направи е да предложи Кристалина Георгиева за премиер. Така БСП предложи още преди изборите Орешарски за премиер, с пълното съзнание, че няма да има мнозинство и ще се прави коалиция. Левите предложиха десен премиер.
Сега десните имат възможност да предложат просто подходящ премиер, не ляв (а за служебен те предложиха точно ляв, при това комунист, но враг на БСП).

И Кристалина Георгиева е идеалният компромис. Борисов няма да може може да си разиграва коня чрез нея, останалите десни няма да имат нещо против такава кандидатура.
Може би затова Борисов непрекъснато гръмогласно я предлагаше за комисар, за да не му мъти водата тук.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване