08/30/14 19:26
(http://www.klassa.bg/)

Медни стаи пазят от вътреболнични инфекции в Пловдив

 „Доказано с 1/3 спадна нивото на вътреболничните инфекции в нашето отделение след прилагането на повърхности от "Антимикробна Мед Cu+" и то само за период от 5 месеца. Препоръчваме на колеги от интензивни отделения от други болници да приложат този способ за превенция на заразите“, каза за медиите днес д-р Стефан Василев, началник на ОАИЛ в МБАЛ „Медлайн“. Пловдивската болница е първата в Южна България, която оборудва 3 антибактериални медни стаи – 2 в отделение „Хирургия и Урология“ и 1 в реанимацията на отделение „Ендокринология“.

Специалните дръжки за врати и мебели, перила за хващане, плотове, инструментални маси, болнични паравани, манипулационни колички, медицински шкафове са изработени от пловдивската фирма „СОНИКО“, единствената в страната сертифицирана за производство на крайни изделия от антимикробни медни сплави.

Нейният управител Крум Нанев сподели, че детето му преди време е „хванало“ вътреболнична инфекция и затова е прегърнал горещо идеята за създаването на антимикробните медни покрития за намаляване на риска от зарази. 

„В момента изграждаме и оборудваме нова реанимация с 16 легла, в която боксовете ще имат повърхности от антимикробна мед в най-честите точки на допир, а един ще бъде изцяло оборудван с тази сплав - подове, работни маси, стойки“, съобщи д-р Ангел Енчев, съсобственик на болница „Медлайн“. Известният пластичен хирург обобщи плюсовете на медните антимикробни стаи: намаляване на вътреболничните инфекции, редуциране на разходите на болницата за антибиотици и по-бързото възстановяване на пациентите. 

Д-р Ангел Енчев, който е специализирал в Гърция, неусетно влезе в ролята на преводач на д-р Панос Ефстатиу. Лекарят, научен консултант към Гръцкия институт за развитие на медта, призна, че България изпреварва Гърция в прилагането на съвременна антимикробна политика в здравните заведения. Той припомни, че миналата година бе направен първият меден изолатор в реанимацията на МБАЛ „Токуда Болница София”, тази година вече 3 стаи има в болница „Медлайн“, а в Северна Гърция все още няма болница, оборудвана с антимикробна мед.

Д-р Ефстатиу посочи резултатите от американски и европейски изследвания - сплавта "Антимикробна Мед Cu+" унищожава в двучасов период  95 процента от микробите. Същият резултат показват и проучванията в „Медлайн“ и „Токуда“. Медните повърхности образуват облак от йони и така убиват не само вирусите върху тях, а и в околното пространство. Ник Вергопулос, директор на Гръцкия институт за развитие на медта, допълни, че за да се сертифицира "Антимикробна Мед Cu+" стая се прави двоен контрол – преди и след монтирането на медните изделия.

Джордж Кацамбис, търговски директор на „София Мед“ - производител на антимикробната мед, припомни, че тази специална сплав може да се приложи в детски градини, училища и обществени сгради, медицинския сектор и здравеопазването, обществения транспорт и съоръжения за масов превоз, спортни съоръжения и др. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване