08/30/14 16:47
(http://www.klassa.bg/)

"Модерна България" сезира ЕП за натиска на Близнашки върху ДКЕВР

 Гражданското непартийно Движение "Модерна България" ще внесе в европейските институции идната седмица сигнал за грубо погазване на европейските директиви от страна на служебното правителство на Георги Близнашки.

Сигналът и придружаващия го доказателствен материал, е адресиран до постоянната комисия по Промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент, до Европейската комисия и до Европейската агенция за сътрудничество на енергийните регулатори. Поводът е безпрецедентният политически натиск, намеса и шантаж, който служебното правителство упражнява върху независимия енергиен регулатор (ДКЕВР), заявяват от гражданското движение. Преди дни служебното правителство поиска оставките на Боян Боев, Лиляна Младенова и Еленко Божков от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). След разговор със служебния министър Щонов Боев и Младенова подадоха своите оставки, но Божков отказа. Божков категорично отрече да има конфликт на интереси и заяви, че служебният кабинет е инструмент на корпоративни интереси.

Политическата саморазправа с ДКЕВР, която наблюдаваме в последните дни, съставлява грубо нарушение на Директива 2009/72/ЕО относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия, заявява от "Модерна България".

Политическата намеса на служебното правителство в работата на ДКЕВР, опитът да бъдат извити ръцете на членовете на регулатора и да бъдат принудени с политически натиск да подадат оставката без никакво законово основание е недопустим акт в държава-членка на ЕС. Нещо повече, всичко това се прави с ясната цел - да се отвори пътят за реализиране на противозаконното искане на кабинета "Близнашки" цената на електроенергията да бъде увеличена с цели 50% - искане, което очевидно обслужва икономическите интереси на монополите и олигархията, които бяха толерирани по време на цялостното управление на ГЕРБ. Сегашният състав на ДКЕВР е пречка за подобни искания, които не само нарушават европейското законодателство, но и са в сериозен ущърб на българските граждани, заявяват от Движение "Модерна България". В позицията си от движението подчертават, че независимите регулаторни органи, какъвто е ДКЕВР, следва да функционират вън от котерийните цели на едно правителство, назначено без избори и без мандат от избирателите, чиято конституционна роля е единствено да поддържа текущото управление и да организира честни и свободни избори.

Предупреждаваме – февруари започва от днес, заявяват още от движението.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване