08/30/14 09:24
(http://pik.bg)

Пернишките миньори останаха без празник

Пернишките миньори останаха без празник

За трета поредна година пернишките миньори от „мини открит въгледобив“ няма да празнуват, пише mirogled.com.

По традиция те отбелязваха своя професионален празник в последната събота на август. Сега обаче заради липсата на средства празник няма да има.
„Фирмата не е получила парите си от НЕК и БЕХ. Около 50 млн. лева те дължат на мините от „Минна компания“, заяви председателят на синдикалната организация на миньорите към КНСБ Николай Спасов.
Въпреки стагнацията миньорите получавали редовно заплатите си.Имало от време на време закъснения, но не повече от 3 до 5 дни.
В мината работят в момента над 860 души, Спасов не скри, че има текучество, но бройката се запазвала.
От ръководството на мината съобщават, че от началото на септември ще бъде открит нов участък, от където по предварителни разчети ще бъдат добити 1 млн.т. въглища. В Пернишкия каменовъглен басейн имало около 19,1 млн. т. залежи заедно с тези, които не представляват засега интерес за добив. В момента дружеството експедира за ТЕЦ-овете в Бобов дол и Перник 80 000 т месечно кюмюр. С влизане в експлоатация на новия участък добивът значително ще се увеличи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване