08/30/14 07:41
(http://www.klassa.bg/)

Пловдив с най-дълга пешеходна зона в света

 Пловдив зае челната позиция сред градовете с най-дълги пешеходни зони. Градът на тепетата победи в тази символична конкуренция дори Копенхаген, чиято пешеходна зона е едва 1500 метра. Пловдив бие скандинавския град с цели 250 метра, защото е измерено, че филибелийската е цели 1750 метра. Това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев, който вчера откри обновената пешеходна зона на ул. „Райко Даскалов” до аптека „Марица”. В момента в центъра на Пловдив пешеходци могат да се движат преспокойно, без да бъдат притеснявани от автомобилни клаксони или паркирани коли от бившия партиен дом чак до Новотела. Връзката на зоната за пешеходци от ул. „Райко Даскалов” до Новотела е именно Пешеходният мост, който, преди да бъде закрит за изграждане на магазини, бе любимо място за разходка на влюбени романтични двойки.

 

Пловдивската пешеходна зона съществува като такава от 70-те години на миналия век. Мнозина градоначалници са я разширявали, а последният ремонт приключи преди броени седмици. Реконструкцията е на стойност около 715 000 лева и освен нова настилка обхвана и подмяна на подземната инфраструктура, изграждане на ново осветление и обособяване на нови публични пространства и детски площадки. През последните две години в центъра на Пловдив бяха подменени 15 000 кв. метра настилки с нови. През 2015 г. се очаква да започне и ремонт на основни улици в кв. „Капана”. Идеята пешеходната зона да обхване и част от ул. „Иван Вазов” е спорна заради автомобилния трафик и липсата на възможности за варианти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване