08/30/14 07:45
(http://www.klassa.bg/)

Правят нов конкурс за центъра на София

 Нов конкурс за визията на пространството около жълти павета и столичната улица „Граф Игнатиев” ще се проведе до края на септември. Причината е, че Върховният административен съд върна състезанието за двете зони на етап разглеждане, оценка и класиране на постъпилите проекти.

 

Централната част на града беше разделена на четири зони. След жалба на отпадналите участници „Стефан Добрев - архитектура и дизайн“ ЕООД, „Архинекс“ ООД и „Булархарт“ ЕООД, се отмени класирането за две от позициите. Една от тях е за пространството по бул. „Цар Освободител” от Партийния дом до ул. „Г. С. Раковски”. На първо място беше класиран проектът на „Никонсулт” ЕООД. Той предвиждаше автомобилен тунел под пл. „Александър I”, парк и фонтан и два подземни паркинга.

 

С решението се отменя класирането и за проекти за нов облик на улиците „Граф Игнатиев”, „Шишман” и „6 септември”. Според визията на фирмата победител- А.Д.А. ООД трябваше да бъде ограничено трамвайното движение.

 

Магистратите потвърдиха победителите в първа зона и четвърта зона. Така около храм-паметника „Ал. Невски” ще има златни плочки на бележити българи, места за отдих, велостоянки и пейки.

 

Нов парк и алея на спортната слава ще има край Перловската река. Архитектите предвиждат нивото на водата да се вдигне с метър, а три саваци да се свалят и вдигат автоматично според притока на дъжда по подобие на р.Сена в Париж. Пред стадион „Васил Левски” пък ще има спортен площад с фонтани и статуи.

 

След изтичане на всички процедури по обжалването Столичната община ще кандидатства за финансиране от 50 млн. евро по оперативна програма „Регионална развитие” за програмен период 2014-2020 г. Оптимистичният вариант е строителството да започне през 2016 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване