08/30/14 07:52
(http://www.klassa.bg/)

Путин спасява обкръжени украинци

 Президентът Владимир Путин призова опълченците в Югоизточна Украйна да отворят хуманитарен коридор за обкръжените войници от украинската армия. Обръщението на държавния глава към сепаратистите беше публикувано на официалния сайт на Кремъл в нощта срещу петък.

 

Пресата припомня, че украински батальон попадна в обкръжение в Донецка област и вече изпитва

 

недостиг на храна и вода

 

„Очевидно е, че опълчението постигна сериозни успехи в пресичане на силовата операция на Киев, която доведе до огромни жертви сред мирните жители“, констатира президентът, цитиран от НТВ. „Призовавам силите на опълчението да отворят хуманитарен коридор за военните, които свалят оръжието си, за да се избегнат безсмислени жертви. Призовавам да им се даде възможност да се приберат при семействата си, да бъдат върнати на майките, жените и децата им“, настоя държавният глава. Той апелира още на ранените украински войници да бъде оказана спешна медицинска помощ. Руският президент още веднъж изрази готовността на Москва да продължи да оказва хуманитарна помощ на населението на Донбас и призова Киев да прекрати бойните действия в региона. В нощното си обръщение обаче Путин не каза нито дума относно обвинението на украинския лидер Петро Порошенко, че „Русия е нахлула в съседната страна“. За разлика от руския президент американският му колега Барак Обама и канцлерът на Германия Ангела Меркел реагираха на заявленията на Киев. Те предупредиха, че може да наложат

 

нови санкции

 

на Русия, но дипломатично в обръщенията си избегнаха думата „нахлуване”. Освен това Обама, цитиран от ИТАР-ТАСС, беше категоричен, че „САЩ нямат намерение да влизат във въоръжена конфронтация с Русия заради събитията в Украйна”.

 

Самите сепаратисти веднага откликнаха на обръщението на Путин, обещавайки да осигурят хуманитарен коридор на украинските военни, но само при условие че сдадат оръжието си. Киев пък изтълкува отговора на Донецката народна република като „доказателство за това, че опълченците се контролират от Кремъл”. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване