08/31/14 07:19
(http://www.klassa.bg/)

7 от НАТО правят нови сили за бързо реагиране

 Великобритания ще обяви идната седмица създаването на нови обединени експедиционни сили за бързо реагиране от седем страни от НАТО, но процесът по формиране на структурата е заплашен от забавяне. Това съобщава британският вестник „Файненшъл таймс”.

 

По данни на изданието в тези сили наред с Великобритания ще участват Дания, Латвия, Литва, Естония, Норвегия и Холандия. Заявява се, че

 

интерес към участие е проявила и Канада

 

Смята се, че тези сили редовно ще бъдат на значими учения в Европа и на други места.

 

В светлината на срещата на НАТО в Уелс на 4-5 септември премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще обяви новата структура на силите на страните от алианса в състав „не по-малък от 10 000 военнослужещи”, отбелязва изданието. То описва мерките като „отговор” на действията на Русия по отношение на Украйна.

 

В новите обединени експедиционни сили, както се очаква, ще влязат подразделения на военновъздушните сили, военноморските сили и сухопътните войски. Те трябва да бъдат готови за бързо разгръщане и „редовни, чести учения”. Предполага се, че командването ще бъде възложено на представител на Великобритания.

 

Като модел ще бъдат използвани „съвместните експедиционни сили на Великобритания и Франция, които трябва да достигнат пълна бойна готовност до 2016 г.”, посочва вестникът.

 

Украйна би искала да получи оръжия

 

от НАТО, но не очаква от Северноатлантическия алианс да изпрати военни да се бият с проруските сепаратисти, заяви началникът на украинската делегация в НАТО, цитиран от Франс прес.

 

„Това, от което имаме нужда, е повече помощ, включително военна. Ясно е, че НАТО не може да ни помогне с войски и ние не очакваме такова нещо от страните членки”, заяви Игор Долгов след среща на комисията НАТО - Украйна.

 

„Можем да осигурим собствената си защита, но се нуждаем от помощта на съюзниците, „да спрем агресията” на Русия и „да призовем президента Путин да сключим мир”.

 

Държавите членки на НАТО за съжаление не са доставяли оръжия на Украйна, заяви Долгов и настоя, че Киев иска оръжия.

 

На срещата на върха на НАТО на 4 и 5 септември в Уелс се очаква да бъде взето решение за откриването на четири фонда за подкрепа. Долгов се надява тази среща дададе практически резултати. „Що се отнася до логистиката, имаме нужда не само от съвети, но и от нещо конкретно като софтуер например”, каза той.

 

Русия е практически във война с Украйна и Европа, заяви вчера литовската президентка Далия Грибаускайте и отправи призив към ЕС да снабди Киев с военна техника, предаде Ройтерс.

 

„Де факто Русия е в състояние на война срещу страна, която желае да е тясно интегрирана с ЕС. Така че на практика Русия е в състояние на война срещу Европа”, каза тя пред репортери при пристигането си за срещата на върха на ЕС в Брюксел.

 

„Това означава, че трябва да помогнем на Украйна най-вече с военни материали да може да отбранява територията и народа си, тъй като тя води война от името на всички европейци”, допълни лидерката на бившата съветска република.

 

Според Грибаускайте срещу Русия трябва

 

да бъде въведено пълно военно ембарго

 

което да включва замразяване на продажбите и по сключените вече договори. Ройтерс отбелязва, че литовската президентка визира най-вече Франция, която се противопостави на призивите да спре продажбата на новия боен кораб „Мистрал” на Русия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване