08/31/14 13:34
(http://www.klassa.bg/)

АБВ беше първата партия, която имаше позиция по отношение на проекта „Визия 2020: България в НАТО”

 АБВ беше първата партия, която имаше позиция по отношение на проекта „Визия 2020: България в НАТО”, която беше много остра и това не е случайно. Ние поискахме оставката и продължаваме да искаме оставката на министъра на отбраната. Това отговори Ивайло Калфин на въпрос свързан с позицията на АБВ по отношение на „Визия 2020: България в НАТО”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Поискахме оттеглянето на този документ и коренната му промяна. Доволни сме, че второто нещо се случи. Министерство на отбраната не е анализатор, или пишещ в медиите, или някой интелектуалец, който да развива мислите си - това е Министерство на отбраната, което вкара България във война, дори само информационна. Нашият въпрос е – какво правим като сме във война защитаваме ли се, нападаме ли”, каза Калфин. 
„искаме обяснения на заключения като тези, че събитията в Украйна създават военно предизвикателство пред България. Какво означава военно предизвикателство? Ще ни нападат ли, ще участваме ние някъде в нападение ли? Така че това е абсолютно неприемлив и непоносим език на Министерството на отбраната, направен от едно служебно правителство, което ще бъде само 2 месеца, дойде за два месеца служба в НАТО и си отива след това”, обясни Ивайло Калфин и допълни, че коментарите на президента Плевнелиев, също са недопустими в това отношение. По думите му, този документ е изцяло небалансиран. 
„Вчера литовският премиер, каза че Русия е във война с цяла Европа. Аз и колегите ми, както и голяма част от Европейският съвет не споделят това мнение. Ние не видяхме да бъде приета такава констатация”, посочи той. Ивайло Калфин обясни, че следващата седмица на 4-5 септември има среща на върха на НАТО в Уелс, където ще се обсъждат важни въпроси, включително и за военна помощ на Украйна. „За мен е много важно с каква позиция ще отиде българският президент там, тъй като Росен Плевнелиев посочи, че този документ много му е харесал. За мен тук нестава въпрос за русофилство, русофобство или тайни агенти. България не е във война с някого и в момента няма пряка военна заплаха, или предизвикателство , както пише министърът”, поясни Ивайло Калфин. Той добави, че България ще изпита трудности при доставките на газ през зимата, както и това, че проектът „Южен поток” е с голямо значение за българската държава. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване