08/31/14 13:21
(http://www.klassa.bg/)

Влизането в парламента не е самоцел за мен

 Няма личен успех в тези избори, за мен влизането в парламента не е самоцел. Това каза каза лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева пред БНР в отговор на въпрос доволна ли е от листата, на която е начело - 25 МИР в София.

"Аз направих всичко за Реформаторския блок, за да може той да държи единството си и защото за мен листите не са някаква самоцел. Мястото в парламента не е самоцел. Няма поединичен успех. Аз съм много притеснена от това, което се случва в страната. Не мога да се радвам за това, че съм в листа на Реформаторския блок. Мен би ме радвало, ако се проведе разговор за това кое е първо, второ, трето в дневния ред на България, можем ли да постигнем такова съгласие повече от две партии, дай Боже всички национално представени, поне по един въпрос", заяви Кунева.

Тя обясни, че би се радвала през 2018 г. България да влезе с достойно председателство на Европейския съюз. "Бих била щастлива, ако Реформаторският блок се покаже принципен участник в политическия живот на България, ако знаем защо избираме или не нещо, ако сме предвидим партньор и ако не поставяме партийните интереси над България, подчерта тя.

По думите ѝ обективно опасностите, които са изброени във Визия 2020, съществуват и не трябва да се затварят очите заради никакви икономически и други интереси, че това, което се случва само през едно море разстояние от България, е голямо напрежение за страната. Тя обаче заяви, че този документ не е трябвало толкова скоро да стана публичен.

"Така не е добре да се прави. Смятам, че в едно изречение, където се изброяват опасностите, трябва да се избягва страните да бъдат подлог в изречението. По-добре е да се каже, че една страна в момента е в положение, което представлява опасност, отколкото да се назове страната и по този начин всичко да се сложи под един общ знаменател", подчерта Кунева.

Бившият еврокомисар коментира руското ембарго за храни от ЕС, като заяви, че веднага трябва да се постави въпросът не само за компенсации, а и къде са новите пазари. "Трябва да имаме друга политика в ЕС и да кажем – когато губиш очевидно като партньорство, какво друго разкриваме, с кои части на света", обясни тя.

"Трябва да засилим много силно партньорството си по търговското споразумение Европа със САЩ, защото ние нямаме много пазари, които да са богати, сигурни и да искат европейски стоки. Това е въпрос на стратегия за България. Ние имаме структурни въпроси пред икономиката ни, защото пазарът ни не е голям. Ние сме силни, когато имаме възможност да изнасяме", подчерта Меглена Кунева.

"Едновременно с това трябва да отчитаме и да си даваме сметка, че в Русия има огромна демократична общност, към която също трябва да изправим сигнали, която не е съгласна с политиката, която се води, и да се опитаме да бъдем част от решението на този конфликт", коментира още тя.

Кунева поздрави Кристалина Георгиева за номинацията ѝ за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността и каза, че България се движи нагоре във важността на постиженията си в Европейската комисия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване