08/31/14 07:46
(http://www.klassa.bg/)

Все повече проблеми със сирийските бежанци

 Юсеф пристигнал преди няколко седмици в Истанбул заедно с двама приятели. В сирийската гражданска война гранатна осколка го ранила в лявото око. После тримата сирийци прекарали осем месеца в бежански лагер в Източна Турция. „Кой знае още колко дълго ще продължи войната. Не можем да живеем в лагера с години” – казва 20-годишният сириец.

В Истанбул, тримата приятели са останали на улицата. Нямат нито работа, нито храна. На всичко отгоре Юсеф спешно се нуждае от медицинска помощ за окото си. Тримата не познават този огромен град и не могат да се оправят. Не им остава нищо друго, освен да просят. „В Истанбул трудно се намира работа. Пък и плащат малко” – оплаква се Юсеф.

Турция е единственият им шанс

За разлика от него, 22-годишният Ахмад се оправя по-добре. Той избягал от войната още преди година и веднага пристигнал в Истанбул. Сега помага в един магазин за електроуреди, макар че няма разрешение нито за престой, нито за работа. Тук обаче никой не обръща внимание на такива подробности.

Юсеф и двамата му приятели са дошли от Урфа в Истанбул преди няколко седмици

Ахмад получава допълнително финансова подкрепа от турското правителство и няколко неправителствени организации в Турция и в различни арабски страни, за да изкара подготвителен курс за турски университет. Ако се справи с курса, ще може да се запише да следва – а това е истински шанс за един бежанец. „За нас Турция е възможно най-доброто място, дори в сравнение с арабските страни. То те така или иначе не ни предлагат помощ. Приемат само сирийци, които притежават валиден паспорт, издаден от сегашното сирийско правителство. Но повечето хора в Сирия отдавна вече нямат такива паспорти” – обяснява Ахмад.

Ахмад и Юсеф илюстрират съдбата на сирийските бежанци в Турция. От една страна, турското правителство иска да помогне и интеграцията на сирийските бежанци се осъществява изненадващо бързо и небюрократично. Вече 30 000 сирийци са започнали професионално обучение, 70 000 деца и ученици са получили места в детски градини и училища. Ето защо сирийците искат да останат в Турция. Освен всичко, повечето от тях са подочули, че в богатите държави от ЕС никой не ги иска. От друга страна обаче, тежестта за Турция е голяма. Само в Истанбул вече живеят 200 000 сирийци – повечето от тях на улицата.

 

Ахмад кара подготвителен курс за университета

 

Турците вече недоволстват

С толкова много пришълци, говорещи арабски, обликът на Истанбул постепенно се променя. Все по-често човек може да види рекламни пана на арабски. Самите турци вече усещат и по-силната конкуренция на трудовия пазар. Сирийци, които работят на черно, подбиват цените в и без това суровата борба за хляба. Арабският език им осигурява определени предимства примерно в туристическия бранш, който ухажва потенциалните арабски туристи. Сирийците работят освен това всичко – те са келнери, шивачи, фризьори.

Само че несекващият поток сирийски бежанци създава все по-големи проблеми. Условията в лагерите се влошават, сред турците се ширят все повече предубеждения, те постепенно се настройват враждебно към пришълците. Все по-често се провеждат демонстрации срещу бежанците, има и вандалски нападения срещу сирийски обекти. Посланието е ясно: сирийците трябва или да седят по лагерите, или да се връщат у дома. „Вече се чувстваме като туристи в собствената си страна.” – оплаква се един турчин, пожелал да остане анонимен. Друг негов съгражданин твърди, че в някои турски региони вече живеят повече сирийци, отколкото турци. „Не че е нещо лошо, ама прекалено много станаха. Страната просто не може да се справи,” обяснява той.

"Гледат само келепира" - сред турците все повече се ширят и други предубеждения към бежанците

Сред хората се разнасят какви ли не лоши мълви за сирийците. Един турчин е убеден, например, че те идват в страната само, за да изкарат бързи пари: „После тръгват към ЕС. На тях изобщо им нямам доверие! Само гледат какъв келепир да изкарат тук.” В Туитър могат да се прочетат и такива съобщения: „Сирийците окупираха най-добрите места в Истанбул. Докога ще търпим това ужасно положение?” Турското правителство си дава сметка за нарастващото напрежение между местните хора и сирийските бежанци и взима сериозни мерки. Медиите съобщават, че кметът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу наредил хиляди сирийски бежанци да бъдат извозени от града обратно към лагерите в Източна Турция, 500 сирийци вече напуснали Истанбул.

Вече не са само сирийците

Отвъд източната граница на Турция конфликтът се задълбочава и вече не само сирийците са проблем. Хиляди язиди бягат от терора на т. нар. „Ислямска държава” от Северен Ирак към Турция. 2000 от тях вече са намерили убежище в страната. Турските медии съобщават, че по инициатива на Анкара в Северен Ирак се изгражда нов бежански лагер с капацитет за 16 000 души.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване