08/31/14 07:22
(http://www.klassa.bg/)

ЕС готов на още строги санкции

 Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви след среща с украинския президент Петро Порошенко, че Евросъюзът е готов да приеме нови санкции срещу Русия и че вече са готови вариантите на новите ограничения, предадоха агенциите.

 

Решението все още предстои да се вземе. Готови сме да преминем към следващото равнище на санкции. Вече изразихме подкрепата си за Украйна. Ако продължи ескалацията на конфликта, ние ще ги приемем, добави той. Според Барозу обаче целта е постигането на мир, а не санкциите като такива.

 

Не искаме нова студена война

 

Санкциите обаче са начин да покажем на Русия, че не сме съгласни с нейните действия, каза председателят на ЕК. Ние не търсим противопоставяне с Русия, надяваме се, че и тя не иска това. Естествено, готови сме са наложим още по-строги санкции, но се надяваме на разрешаване на конфликта, добави Барозу.

 

Евросъюзът разглежда възможността да наложи забрана върху вноса на знакови руски

 

продукти като водка и хайвер предаде Ройтерс.

 

Твърде вероятно е в скоро време европейците да не могат да се радват на руските водка и хайвер като част от новите санкции, които ЕС обмисля да наложи на Русия. Ако санкциите станат факт, Москва няма да може да изнася за страните на Евросъюза и диаманти, което ще е сериозен удар по руската икономика, тъй като страната се явява един от най-големите износители на скъпоценни камъни, коментира агенцията.

 

Евентуалните нови санкции ще бъдат наложени заради продължаващата ескалация на ситуацията в Украйна. Според ЕС и САЩ Москва продължава да подкрепя проруските сепаратисти, като ги въоръжава и финансира. Русия категорично отхвърля обвиненията, включително и последните - че руски войници са пресекли границата с Украйна и са навлезли в страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване