08/31/14 07:12
(http://www.klassa.bg/)

Изпуснахме поста дипломат №1 на ЕС

 България изпусна поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, за който бе номинирана еврокомисарката Кристалина Георгиева. На срещата на върха снощи европейските лидери избраха за позицията другата претендентка – външният министър на Италия Федерика Могерини, която бе подкрепена от европейските социалисти. За решението първи съобщиха евродепутати в социалните мрежи.

 

Така след тежки преговори държавните ръководители запазиха равновесието между двете основни политически семейства в ЕС, като

 

ЕНП получи другия ключов пост

 

- председател на Европейския съвет. На него застава полският премиер Доналд Туск.

 

Въпреки че Георгиева не бе избрана за дипломат номер 1 на ЕС, страната ни ще продължи да се бори за силни позиции в ЕК. „България ще получи силен ресор и много по-ярко и достойно представителство в следващата европейска комисия”, уверен бе президентът Росен Плевнелиев, който защитаваше кандидатурата на Георгиева в рамките на срещата на върха в Брюксел. Според него с номинирането на досегашната еврокомисарка страната ни е „вдигнала доста високо летвата”.

 

От България служебният премиер Георги Близнашки също изрази убеденост, че Георгиева има сериозни шансове за по-отговорен ресор от сегашния, който бе „Хуманитарна помощ и реакция при кризи”. „Трябва да стоим консолидирани до последния момент зад тази кандидатура”, категоричен бе министър-председателят.

 

Още преди заседанието на държавните ръководители пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че лишаването на Георгиева от поста е очаквана развръзка. Причина за това били разнопосочните сигнали, които българските политици са дали, вместо да застанат единно зад кандидатурата й. „Сергей Станишев като лидер на ПЕС трябваше да загърби тяснопартийните си интереси и да подкрепи Кристалина Георгиева”, обясни Борисов. По думите му Станишев и бившият вече министър на външните работи Кристиан Вигенин са се

 

опитали да уредят себе си с постове

 

в ЕС, вместо да обединят усилия зад обща номинация. „От самото начало знаех, че изходът ще е този. Когато една държава не е консолидирана, най-малко можем да очакваме, че сред 28 ще постигне успех”, коментира лидерът на ГЕРБ. Той уточни, че страната ни ще продължи да настоява Георгиева да поеме вицепрезидентски пост с добър ресор. „Под добър аз лично разбирам екология, енергетика, транспорт, бюджет”, уточни Борисов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване