08/31/14 18:45
(http://www.dnevnik.bg/)

Русия е готова да сътрудничи с новите ръководители на ЕС


Русия е готова да работи с новите ръководители на Европейския съвет и на европейската дипломация - премиера на Полша Доналд Туск и италианския външен министър Федерика Могерини, като разчита, че те отразяват колективната позиция на Европейския съюз. Това заяви днес постоянният представител на Москва в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Руският дипломат добави, че назначенията са вътрешна работа на ЕС и че в избора на Туск и Могерини няма особени изненади. По думите му "като на аптекарски везни е намерен баланс между различни фактори - между старите и новите членки, между големите и малките страни, между леви и десни, между севера и юга, запада и изтока и дори по отношение на пола".

Според Чижов европейските лидери са намерили баланс и между отношението на кандидатите към Русия. "Не е необходимо да си експерт, за да разбереш, че е направен и такъв баланс и навярно това не е случайно", посочи той.

Руският постоянен представител в ЕС нарече уверенията на европейските лидери, че не се предвижда военна помощ за Украйна, "лъч светлина на мрачния фон" на състоялата се вчера среща на върха на ЕС.

"Независимо от настойчивите призиви на госпожа Грибаускайте, президента на Литва, ръководителите на други страни от Евросъюза, в това число и канцлерът на Германия Ангела Меркел, достатъчно твърдо заявиха, че за военна помощ за Киев не става дума. Това може да се смята за лъч светлина на общия мрачен фон", каза Чижов.

Руският дипломат не пропусна да отбележи, че вътре в ЕС няма единство по въпроса за санкциите срещу Русия и че някои държави членки като Унгария, Словакия и Кипър са против тяхното засилване. Той допълни, че Словакия дори е заплашила да наложи вето, предаде ИТАР-ТАСС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване