09/01/14 03:33
(http://e-vestnik.bg/)

Доналд Туск - от фирма за бояджийски услуги до върховете на ЕС

Доналд Тукс. Снимка: ЕПА/БТА

С номинирането на полския премиер Доналд Туск за поста на председател на Европейския съвет за първи път източноевропейска страна получава един от водещите постове в Европейския съюз, 25 години след разпадането на комунистическия блок и 10 години след присъединяването на повечето от страните от Източна и Централна Европа към блока, отбелязва Франс прес.

На 1 декември Туск ще поеме поста от белгиеца Херман ван Ромпой. Доналд Туск, който е на 57 години и е роден в Гданск, завършва история през 1980 г. в момент, в който стачка обхваща корабостроителницата в родния му град, припомня Ройтерс. Туск създава студентския клон на работническото продемократично движение “Солидарност”, което се разпростира в цялата страна през годините до падането на Берлинската стена.

Туск е полски премиер от 7 години и изигра водеща роля във взимането на трудни решения на национално и на европейско ниво, свързани с еврото и с международните кризи, като например тази в Украйна.
Според Херман ван Ромпой Туск е

“държавникът, от когото се нуждае Европа”

Полша, бивша страна от комунистическия блок, е част от държавите от ЕС, които са най-твърди спрямо Русия от началото на украинската криза. Изборът на Туск за водещия европейски пост е ясно послание към Москва, посочва Франс прес.

Туск е символ на политическата трансформация на Полша и избирането му начело на Европейския съвет ще промени по един впечатляващ начин позицията на Полша на международната сцена, посочва Ройтерс, като цитира полски анализатори.

Според тях с изключение на папа Йоан Павел Втори, досега поляк не е заемал толкова висш пост.
През 80-те години Туск е под заплахата за задържане заради опозиционната си дейност, посочва ДПА. Още от този период той е убеден либерал, който мисли, че Полша има нужда от повече предприятия и от по-малка роля на държавата. По време на икономическата криза, започнала през 2008 г., позицията на Туск по въпроса обаче се променя донякъде и той започва да признава, че държавата също трябва понякога да се намесва, посочва Франс прес.
Професионалния си живот Туск започва като

основател на фирма за бояджийски услуги

Това е рядкост в момент, в който икономиката в комунистическа Полша е в ръцете на държавата, припомня Франс прес. Фирмата на Туск боядисва най-различни промишлени обекти, от комини до мостове, и така той научава правилата на пазарната икономика, разказва приятелят на полския премиер Йежи Боровчак.

По онова време Туск работи по 16 часа на ден, под жарко слънце, за да изпълни сроковете на някоя поръчка, допълва дългогодишният му приближен.

След падането на комунистическия режим Туск основава с приятели от Гданск първо либерално движение в Полша,
отбелязва Франс прес. Именно тогава Туск влиза в полската политика, от която и до момента е неразривна част, допълва Ройтерс.
През 2001 г. той напуска партията Демократичен съюз, тъй като е пренебрегнат при избирането на ръководни кадри и става съосновател на дясно-центристката партия Гражданска платформа.

През 2005 г. Туск се кандидатира за президент, но изгубва битката заради атаки от страна на опонентите си. Основната нападка срещу него е това, че дядо му е бил доброволец в германската армия по време на Втората световна война. В действителност като представител на кашубското етническо малцинство в Полша, дядото на Туск е бил зачислен в армията от нацистките нашественици, които са възприемали тази етническа общност като “родственик” на германците, посочва Ройтерс.

Доналд Тукс, Херман Ван Рампой и Федерика Могерини. Снимка: ЕПА/БТА

Туск става премиер през 2007 г. и успява да спечели втори мандат през 2011 г.
Така той се превръща в единственият полски министър-председател в посткомунистическата ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване