09/01/14 20:18
(http://www.klassa.bg/)

Правят велосипедите невъзможни за крадене

 Трима студенти по инженерство са направили колело, което се заключва само и е много трудно да бъде откраднато. Проектът на тримата чилийци Хуан Монсалве, Андрес Рой и Кристобал Кабело се нарича Yerka Project и в основата му стои идеята, че рамката на велосипеда може да бъде трансформирана в заключващ механизъм. По-конкретно това става посредством изваждането на седалката и закрепянето ? на две места за колелото - до педалите и до кормилото (чрез допълнителна метална част, която се извежда изпод рамката), така че да се образува триъгълник. А в средата на този механизъм може да има стълб или сравнително по-тънък ствол на дърво например, където да бъде заключен велосипедът. Заключването отнема около 20 секунди, информират на сайта на проекта nadiemelaroba.cl.

 

Идеята е много хитра и практична, като елиминира няколко затруднения на велосипедистите: постоянното носене на верига за заключване; необходимостта поне понякога да носиш седалката със себе си, защото някой може да ти я открадне от велосипеда, докато е заключен. Разбира се, това не е универсално средство против кражби, макар че тримата създатели на Yerka Project твърдят, че са измислили “колелото, което не може да бъде откраднато”. Идеята им все още не е достигнала до масово производство, но очевидно имат готов прототип, който се надяват да пуснат като завършен продукт през 2015 г.

 

Би било страхотно, ако механизмът се продава самостоятелно. А още по-добре би било, ако има производители, които продават велосипедите си директно с това заключване.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване