09/01/14 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

След 68 години - посещение на албански премиер в Сърбия

Предстоящото посещение на албанския премиер Еди Рама в Сърбия, първото на албански премиер от 68 години насам, има историческо значение за отношенията между двете страни и може да бъде нов стимул за стабилизиране на отношенията в Западните Балкани, смятат анализатори.

Професорът от Факултета за политически науки Предраг Симич прави оценката, че посещението на албанския премиер е важно събитие и е първият пряк резултат от Конференцията за Западните Балкани, която се състоя миналата седмица в Берлин, както и на усилията на Европейския съюз и преди всичко на Германия това пространство да се стабилизира.

Смятам, че това е важна стъпка за нормализиране на отношенията и добра новина за двете държави, както и за региона и Европа, посочва Симич в изявление за Танюг и припомня, че след срещата на лидерите на двете страни Йосип Броз Тито и Енвер Ходжа през 1947 г. отношенията по линията Белград - Тирана са се изострили.

За външнополитическияя анализатор Ватрослав Векарич посещението на Рама в Белград има историческо значение с оглед на проблемите, които натоварват отношенията между двете страни от десетилетия.

Отношенията между Сърбия и Албания от години са обременени с редица проблеми, така че за това посещение може да се каже, че има историческо значение, изтъква Векарич.

Той оценява, че визитата на Рама е много позитивен факт, който сочи, че в ход е затопляне на отношенията на целите Балкани, особено в западната им част.

Това е нещо, което всеки трябва да приветства, това е процес, който се развива и който води до по-лесно интегриране на страните в ЕС, посочва Векарич. Той посочва добре известното становище на ЕС, че не може да приеме за свои членки страни, които имат нерешени конфликти.

Външнополитическият анализатор Драган Джуканович казва, имайки предвид много сложните отношения между Сърбия и Албания от средата на 20 век насам, че това посещение във всеки случай ще бъде един вид нов стимул за уреждане на проблемите в нашия регион.

Анализаторите смятат, че главни теми на двамата премиери ще бъдат развитието на двустранното сътрудничество, особено в икономическата област, докато Косово няма да доминира в разговорите. Симич смята, че Косово ще бъде само една от темите, които ще бъдат оставени настрана, защото, както казва, тук отношенията все още са изострени, но и защото приоритет са по-малко спорни теми като икономическите отношения. Драган Джуканович също смята, че двустранното сътрудничество със сигурност ще бъде на първо място, последвано от развитието на икономическото сътрудничество.

Векарич оценява, че независимо от това, че двустранните отношения и икономическото сътрудничество ще бъдат най-важните теми на срещата между премиерите Еди Рама и Александър Вучич, е възможно да стане дума и за проблемите на малцинствата, както и за брюкселския диалог между Белград и Прищина.

“Вероятно диалогът между Белград и Прищина ще е една от темите. Очаква се, че Албания ще прави само такива стъпки, които облекчават този процес, а не го утежняват”, смята Векарич. Той очаква конструктивни разговори по този въпрос.

Векарич добавя, че Албания не е събеседник, който трябва да води спрециални разговори за Косово със Сърбия и изтъква, че позицията на тази страна е важна в контекста на това да не се пречи на процеса, който се води в Брюксел. Сръбският премиер Вучич съобщи в Берлин за предстоящото посещение на албанския премиер в Белград и напомни, че става дума за “разговор на отговорни хора по сериозни теми”.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване