09/01/14 20:11
(http://www.klassa.bg/)

„Човешка кожа“ покрива самолетите

 Наземното обслужване на летателните апарати, което представлява комплекс от сложни процедури по приемане на самолетите, техническо обслужване и подготовка за полет, е процес, който отнема не само значително време,

 

но и много човешки ресурси

 

Инженерите на британската компания BAE Systems обаче смятат, че са намерили нов високотехнологичен способ, който може значително да скъси и облекчи този процес, информира gizmag.com.

 

Използвайки десетки хиляди микросензори, аерокосмическият гигант е разработил нов тип покритие, наречено „умна кожа“ (smart skin), която може да регистрира повреди и да докладва на операторите за техническото състояние на летателния апарат. Всъщност от BAE Systems твърдят, че разработеното от тях експериментално

 

покритие може да усеща и други важни

 

фактори от заобикалящата действителност, като скорост, температура, посока и сила на вятъра, подобно на начина, по който човешката кожа усеща околната среда и информира мозъка за тях, изпращайки съответните импулси.

 

Според изследователите на британската компания новото покритие ще може не само да съкрати времето, необходимо за провеждане на техническото обслужване на бъдещите самолети, но ще намали значително и количеството на нужния за целта технически персонал. Освен всички останали свои предимства новото smart skin покритие ще предоставя на обслужващия персонал възможност своевременно да идентифицира детайлите, които трябва да се заменят.

 

Разбира се, засега „умната кожа“ за самолети на BAE Systems е на съвсем ранен етап на разработка и предстои още доста работа до привеждането й в комерсиално използваем вид. На този етап инженерите на компанията се опитват да намалят размерите на автономно захранваните сензори до тези на оризово зърно, така че да могат да ги интегрират в покритие, което да може да се нанася и върху корпуса на сегашните самолети така, както се нанася боята.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване