09/02/14 22:05
(http://www.klassa.bg/)

БСК против по-високите осигуровки

 Българската стопанска камара (БСК) е против идеята за намаляване на дефицита в системите на социалното и здравното осигуряване чрез административно увеличаване на минималния осигурителен доход (МОД), увеличаване на размера на осигурителните вноски и на минималната работна заплата. Експертите на камарата смятат, че основен начин за преодоляване на дефицитите в осигурителните системи са радикалните реформи, за които служебният кабинет не разполага с времеви ресурс и правомощия.

 

Работодателите смятат, че минималният осигурителен доход е анахроничен механизъм, влизащ в противоречие с практиката на ЕС и остро критикуван от ЕК и МВФ като ограничител на заетостта в секторите с ниско заплащане.

 

Относно предлагания нов размер на минималната работна заплата от 400 лв. БСК смята, че той надхвърля значително прага от 60% спрямо средната работна заплата в повечето административни области, а за много общини с ниска заетост и заплащане се доближава до 80%. В повечето страни членки на ЕС това съотношение не надхвърля 43-45%, посочват от камарата.

 

Необходимите реформи, които биха довели до балансиране на бюджетите на ДОО, според БСК, са свързани с преразглеждане условията за ранно пенсиониране на военни и полицаи, радикална промяна на системата за отпускане на пенсиите за инвалидност, контрол върху издаването на болнични листове и по събирането на осигурителните вноски.

 

Увеличението на здравната вноска също не е решение за дефицита в системата на здравното осигуряване, смятат работодателите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване