09/02/14 04:54
(http://www.klassa.bg/)

В търсене на нов тип управление

 Търсенето на формула за стабилно управление на страната след парламентарните избори е добро начало. И това се вижда още отсега, преди да е започнала кампанията. От една страна личи стремежът към толерантното й провеждане, а от друга - за бъдещи общи действия между водещите политически партии. Амбициите за постигане на добър резултат, изразяващ се не само в постигането на победа, но и в мнозинство, гарантиращо самостоятелно управление, вероятно ще сгорещи дебатите между политиците. Те обаче не трябва да забравят, че зад гърба си вече имат две преждевременно приключили мандатите си правителства и прогнозите за поредица от нестабилни управления не са обнадеждаващи. В този смисъл предупреждението, отправено при представянето на водачите на листи от лидера на ДПС Лютви Местан, че не приема закани, „ако резултатът не е удовлетворителен за някой от участниците в предизборната надпревара, ще се върви към нови избори незабавно”, идва навреме. Според него това би било неуважение към вота и неспособност той да бъде прочетен правилно. Затова движението

 

е готово да даде принос в търсенето на общо решение

 

за стабилен кабинет. Силно управление се надява да има и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. От БСП също са обсъдили на закрит пленум условията, при които биха участвали в широко коалиционно управление. Причините за предварителната подготовка и очертаването на възможности за постигане на подкрепен и от бъдещата опозиция кабинет е не само заради лошия опит, но най-вече заради ситуацията в страната - опасността от нова вълна имигранти, както и заради опитите за създаване на джихадистка държава в Ирак и Сирия, но и заради кризата в Украйна, от която зависи дали ще получаваме редовно газ. Основите за решаване на проблемите се поставиха на последните консултативни съвети при президента Росен Плевнелиев. Там се реши, че политическите партии могат да се обединят около пет, шест национални приоритета, които да следват, без да има значение какъв цвят ще е следващото правителство. Сред тях, разбира се, има и спешни, нетърпящи отлагане. Такива са свързани със започналата дискусия за промяна на бюджета и с въпроса откъде и как да се намерят парите. Въпросите с финансирането на Здравната каса, както и с усвояването на еврофондовете, също са належащи. Не без значение е и с колко ще се увеличи цената на тока и как ще бъдат компенсирани хората с ниски пенсии. Проблемите с осигуряването на сигурността на страната също са на дневен ред.

 

Ясно е, че никой няма нужда от излишно напрежение  защото това е контрапродуктивно. Затова някои изявления напоследък, като това, че бившите управляващи от ГЕРБ са готови да работят за развитието на коалиционна култура, не може да не ни впечатляват. Първа стъпка към това е

 

да бъде забравен езикът на омразата

 

да се търси друг тон на общуване и най-вече да се пристъпи към търсенето на общи решения. За такива не бива да се чака резултатът от изборите. А още в предизборните платформи на водещите партии би трябвало да си проличи къде биха могли да се търсят допирни точки. Добре би било да се търси и по-широк формат освен изброените вече належащи задачи. Също така „пиенето на кафе” трябва да се превърне в необходимост. Политически здравословно би било осъществяването на подобни разговори за успокоението на страстите сред избирателите и най-вече за преодоляване на дълбокото раздвоение и противопоставяне между тях, на което станахме свидетели през последната година и половина. Следването на политика на „чугунените глави” и авторитаризма е присъща за времената на комунизма. Носталгията по тях и очакването някой отгоре „да ни даде“ и ни оправи положението няма как да стане в държава, членка на НАТО и Европейския съюз. Очевидно е, че най-големият инвеститор у нас е Брюксел. Милиардите, които идват от там

 

никак не са без значение за измъкването на страната

 

ни от блатото. Само че това не става безусловно. Трябва да има гаранции, че парите няма да потънат в нечии джобове и страната ни ще промени някои от системите на управление, така че държавата да не диктува правилата на играта, само да следи как се спазват и да дава възможности за сигурно развитие не само на едрия бизнес, но и на дребния. Необходимостта от друг политически формат на взаимодействия, който вече ДПС следва (така както от зората на демокрацията следва пронатовска политика), трябва бързо да се възприеме и от останалите водещи партии.

 

Колкото по-бързо стане това, толкова по-големи са шансовете за измъкване и дори за икономически растеж. Това не означава, че различията между отделните партии ще престанат да съществуват.

 

Напротив, точно те ще са корективът, който не само ще пази многопартийната демокрация, но и ще дава чрез сблъсък на идеи необходимата за напредъка на страната ни посока.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване