09/02/14 04:49
(http://www.klassa.bg/)

Доналд Туск – либерал и умел посредник

 С номинирането на полския премиер Доналд Туск за поста на председател на Европейския съвет за първи път източноевропейска страна получава един от водещите постове в Европейския съюз 25 години след разпадането на комунистическия блок и 10 години след присъединяването на повечето от страните от Източна и Централна Европа към блока. На 1 декември Туск поема поста от белгиеца Херман ван Ромпой. Туск е полски премиер от 7 години и изигра водеща роля във взимането на трудни решения на национално и на европейско ниво, свързани с еврото и с международните кризи, като например Украйна. Според Херман ван Ромпой Туск е държавникът, от когото се нуждае Европа. Полша, бивша страна от комунистическия блок, е част от държавите от ЕС, които са най-твърди спрямо Русия от началото на украинската криза. Изборът на Туск за водещия европейски пост е ясно послание към Москва. Той е символ на политическата трансформация на Полша и избирането му начело на Европейския съвет ще промени по един впечатляващ начин позицията на Полша на международната сцена. Доналд Туск, който е на 57 години и е роден в Гданск, завършва история през 1980 г. в момент, в който стачката обхваща корабостроителницата в родния му град. Той създава студентския клон на работническото продемократично движение „Солидарност”, което се разпростира в цялата страна през годините до падането на Берлинската стена.

 

През тези години Туск е през повечето време под заплахата

 

за задържане заради опозиционната си дейност

 

Още от този период е убеден либерал, който мисли, че Полша има нужда от повече предприятия и от по-малка роля на държавата. По време на икономическата криза, започнала през 2008 г., позицията на Туск по въпроса се променя донякъде и той започва да признава, че държавата също трябва понякога да се намесва. Професионалния си живот започва като основател на фирма за бояджийски услуги. Това е рядкост в момент, в който икономиката в комунистическа Полша е в ръцете на държавата. Фирмата на Туск боядисва най-различни промишлени обекти, от комини до мостове, и така Туск научава правилата на пазарната икономика. По онова време Туск работи по 16 часа на ден, под жарко слънце, за да изпълни сроковете на някоя поръчка. След падането на комунистическия режим Туск основава с приятели от Гданск първо либерално движение в Полша. Тогава влиза и в парламента и не напуска полската политика. През 2005 г. се кандидатира за президент, но изгубва битката заради атаки от страна на опонентите си заради това, че дядо му е бил доброволец в германската армия по време на Втората световна война.

 

Туск става премиер през 2007 г. и успява да спечели втори мандат

 

през 2011 г. Така той се превръща в единственият полски премиер в посткомунистическата епоха на Полша, който е преизбран.

 

В партията си пък Туск се прояви като умел посредник между съперничещите политически лагери и това умение може да му послужи за постигане на компромиси между лидерите на 28-те в ЕС.

 

Туск е женен за историчката Малгожата. Има две големи деца. Дъщеря му има моден блог, а синът му е специалист по връзки с обществеността, посочва Франс прес. Туск говори немски, но има проблеми с английския. По повод критиките в тази насока той обеща, че ще усъвършенства английския си, използвайки за глагола “усъвършенствам” английския глагол polish, който означава едновременно “полски” и “излъсквам”. Иначе Туск говори и езика на кашубите и е страстен почитател на футбола.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване