09/02/14 05:00
(http://www.klassa.bg/)

Новите бази на НАТО: в Прибалтика, Полша и Румъния

 НАТО планира да разположи пет бази в Източна Европа на териториите на Латвия, Литва, Естония, Румъния и Полша, съобщи германският вестник “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

 

Съгласно плана на Се­­вер­ноатлантическия алианс във всяка от базите в дългосрочен план ще бъдат дислоцирани до 600 военнослужещи, съобщава изданието, като цитира източник от НАТО.

 

Други съществени подробности не се съобщават. Този план ще бъде подробно обсъден на срещата на върха в Уелс на 4 и 5 септември. Преди време генералният секретар на блока Андерс Фог Расмусен зая­ви в интервю за същия вестник, че алиансът счита за целесъобразно да има по-видимо присъствие в Източна Европа. По негови думи в Уелс ще бъде взето решение за повишаване на ефективността на силите за бързо реагиране. Това ще позволи на НАТО да реагира по-оперативно на нови възникващи опасности, каза Расмусен.

 

Междувременно Канада, Полша, Литва, Латвия и Естония са поискали отмяната на договора между НАТО и Русия, съобщи “Шпигел”, като се позовава на свои източници  в щаба на алианса. Т.нар. Основополагащ акт, подписан през 1997 г., регулиращ отношенията между НАТО и Москва, предвижда ограничения в броя на военнослужещите от алианса, които могат да бъдат разположени на териториите на страните от бившия Източен блок.

 

Германия засега се противопоставя на такава стъпка, макар че “с всяка нова руска военна стъпка за Берлин става все по-трудно да отстоява тази позиция”, пише изданието, като се позовава на източник от германските дипломатически среди.

 

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн също отбеляза по-рано, че “във връзка с новите агресивни действия на Русия дипломацията все по-ясно демонстрира пределите на възможностите си”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване