09/02/14 10:42
(http://www.klassa.bg/)

ОБЩЕСТВЕН ЗОВ

 ОБЩЕСТВЕН  ЗОВ

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

за формиране на обществено политически кръг „Отечество”

 

 

          Като изразяваме тревога от насажданата с години омраза и разделение в обществото,

          Като отричаме противопоставянето между политическите партии, техните практики и лидери,

          Като отхвърляме конфронтацията между институциите,

          Като констатираме, че крайното противопоставяне, в което живеем днес, не е пътят на демокрацията, а нейната безпътица,

          Като гледаме развалините около нас – рухналата държавност, общество проядено от корупция и безотговорност;  мързеливо, самонадеяно и безогледно управление на всички нива,

          Смутени от липсата на държавен, обществен, политически и личен хоризонт за всеки един гражданин в нашата Родина,

          Ние, участниците в настоящата гражданска инициатива

 

ЗАЯВЯВАМЕ:

 

          Нашата Родина – Република България, въпреки своята хилядолетна история, е спряла своя ход.

          Днес Европа, с незначителни изключения е съществено преобразена. Държавите около нас и в света търсят радикални промени в организацията и ръководството на своите общества и икономики. А у нас трайно и устойчиво вирее само враждата, ненавистта и конфронтацията на всички нива. Вече 25 години не успяваме дори да започнем строежа на една по-консенсусна,  истинска демокрация. Ние, а сме сигурни и цялото ни общество, не желаем да бъдем постоянно и все повече бедни, безидейни и бездуховни поданици.

          Ние знаем, че на фона на огромното, смазващо ни обществено и политическо разделение – трябва да намерим формулата, с която да превъзмогнем собственият  си колапс. И за това се иска толкова малко:

 

Разум – за да спрем и не допуснем продължаване на разрухата.

 

Реализъм –за да започнем най-сетне истински реформи (без  унижение за хората, без лъжи и голи обещания).

 

Разбирателство – за да прекратим омразата и построим държавата и собствения си живот спокойно, без ненавист и  нетърпимост.

 

          България преживя и преживява достатъчно много партии, платформи, концепции. Това, обаче,  не доведе до градеж. Днес, ние сме свидетели на срамни руини, от които се опитваме да продаваме на безценица дори и останалите все още тухли. Затова ние сме категорични – трябва да се сложи край на хаоса и разрухата. И това следва да е усилие на всички нас – хората не на някакъв партийно-политически елит, а хората на майка България – дейци на бизнеса, дейци на духа, науката, културата; като всички задължително следва да сме убедени привърженици на необходимостта от толерантност. Отечеството ни е изправено пред необходимостта от тук нататък да събира усилията на различно мислещи хора и среди. Това е  главната задача на нашата инициатива, в която могат да намират място хора – българи, с различни възгледи, но водени от мисълта, че само общото усилие, общата добра воля и готовност могат да помогнат на България. Необходимо е да се служи не на партийни елити и на тяснопартийни интереси, а на идеята за възкресяването на България и нейните хора. Пътят за това е  по-консенсусната демокрация и това трябва да ни обединява. Имаме нужда от раздвижване и промяна на обществените пластове и политическите мирогледи, за да напуснем безизходните тресавища на своя днешен хаос. За отстраняването на това тежко и свързано с гибелни последствия за държава и народ състояние не могат да се възлагат повече надежди нито само на времето, нито само на бавните процеси на общественото развитие.

          Кризите ще идват една след друга – с все по-различни и безумни комбинации, ще текат с отвратителни пазарлъци и тежки недъзи и ще  бъдат винаги и само за сметка на хората.

          Дошъл е ден за основни преобразования, за нов обществен и държавен градеж. С днешните партократски партийни формации, с днешното инертно, плуващо в безметежност и корупция управление, държавата ни не ще се възроди! Копнежът за идейна ведрина, за политическа свежест, за обществена самопожертвувателност, за дълбоки преобразования е всеобщ.

          Нужен е стремеж за нови сили, за свежи енергии, за будни умове и компетентна деятелност, за жива съвест, за твърда воля, на които да се базира новото развитие на държава и народ.

          Ето защо ние заявяваме и се задължаваме всеотдайно и безкористно да дадем своите усилия, като работим за:

          - Нова философия на политическата култура в България, изградена върху съгласието и консенсуса.

          - Обединение на личности и воли, които гледат в една обща, ползотворна за Родината и обществото посока.

          - Обединение на хора с различни политически и други възгледи, но еднакво убедени привърженици на необходимостта от толерантност и стремеж за работа по общонационални цели.

          - Създаване на нов морален климат, нов манталитет, нова обществена нравственост, нов дух освободен от партийни ограничености и пресмятания.

          - Изграждане на коалиционна култура, където властващ е не партийния плюс, а плюсът за държавата, обществото, хората

          -  Модерен парламентаризъм – вместо прикрит авторитаризъм или партийна дисциплинираност и угода.

          - Изучаване и използване на неотразимата сила на солидарността – укрепена и впрегната в работа за създаването на обществено благосъстояние.

          - Издигане в култ чувството за отговорност и респект към държавността от всички и със съответните санкции за всички.

          - Създаване на истински силни и авторитетни, а не авторитарни институции в държавата, с обществен контрол.

          - Изграждане на единни национални задачи и приоритети и последователното им спазване и изпълнение от всяко едно правителство.

          - Работа на всички нива за единение и просперитет на българския народ, а не за неговото разединение и противопоставяне.

          - Възпитание в любов към Отечеството, което е наше така както са наши  и родителите ни.

 

          Ние вярваме, че съгласието не е съглашателство, че толерантността не е безсилие, а разумният компромис (в името на обществото и ползата за всички) не е предателство спрямо партийни устави и идеи,а най-висш и естествен разум.

          Безусловно вярваме, че трябва да изградим една нова България- такава, каквато всички я искаме – силна, достойна, богата и горда. Затова ни трябва много разум, реализъм, разбирателство и толерантност. Считаме за свой дълг да издигнем глас и зов към всички, за които са скъпи националното бъдеще и развитие на нашето Отечество.

          С оглед на всичко изложено дотук, а и не само, чрез настоящата декларация обявяваме формирането на обществено политически кръг „Отечество”.

          Кръг, в който всеки може да намери своето място.

           Защото заедно можем не много, заедно можем всичко! Само общото усилие, общата добра воля и готовност, общата саможертва дори – могат да помогнат на България. В тази насока са мислите ни, в тази насока са волята и намеренията ни.

          Нека покажем, че с всичките си обременености и различия – можем да бъдем ЗАЕДНО.

          И заедно всеки от нас да прошепне като интимна молитва – тихо, но ечащо като вик на спасение и упование, вечното –

 

          Да живее България!

 

 

август 2014 г.

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване