09/02/14 21:58
(http://www.klassa.bg/)

Скандален чешки филм изкривявава историята за славянската писменост и създателите и..!

 Документален филм за светите братя Кирил и Методий, в който се говори за македонската нация, а не се споменава, че те имат връзка с България, е одобрил Вселенският патриарх Вартоломей, твърди македонският вестник „Вечер”, цитиран от агенция Блиц. Продукцията била на чешката национална телевизия и студио „Барандов” от Прага, а заглавието на филма било „Кирил и Методий, славянските апостоли”. Той се снима по метода на документалните поредици по случай 1150 години от моравската мисия на първоучителите. "Вечер" посочва, че

 

проектът бил

 

замислен като

 

паневропейски

 

и представлявал исторически факти и събития, които засягат няколко нации като поляците, руснаците, македонците, сърбите и гърците. Според български историци, посочва изданието, подкрепата на филма означава, че Вартоломей вече е признал македонската нация и църква.

 

„Разбрах, че в този филм Кирил и Методий ще бъдат обявени за македонци и азбуката, създадена от тях - за македонска - каза пред „Монитор” проф. Божидар Димитров. - Бих поканил тази шайка мошеници, които кой знае защо се наричат историци, да влязат в която и да е македонска църква и да видят коя азбука държат в ръцете братята си. Защото според традицията в иконографията светите братя Кирил и Методий държат свитък, на който са изписани ”А, Б, В, Г, Д... Ю и Я”. И да видят колко букви от тази азбука липсват в съвременната македонска азбука и с какво са заменени – със сърбизмите на Вук Караджич. А в същото това време

 

всичките тези

 

букви фигурират

 

в българската

 

азбука

 

Според шефа на Националния исторически музей това е световна практика. „Когато видяха, че с двата филма, правени от тях - „Трето полувреме” и този за Самуил, ние вдигнахме врява, сега искат да ни кажат:  „Хайде, викайте срещу чехите!” На всяка телевизия, като й предложиш пари, тя е готова да изпълни всякакви поръчки.” Проф. Димитров допълни, че Македония не е съществувала като държава, народ и територия 300 години преди Кирил и Методий, а по времето на светите братя това е било административна област на Византия.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване