09/02/14 20:14
(http://www.klassa.bg/)

Успешно приключи поредната чернодробна трансплантация във ВМА

 Този следобед във ВМА беше извършена трансплантация на черен дроб, съобщиха от болничното заведение. 

Рано сутринта екип от болницата, начело с д-р Иван Василевски, излетя на борда на транспортния самолет С-27J "Спартан" от състава на ВВС, за да се включи в донорска ситуация, възникнала в УМБАЛ"Св.Марина" във Варна. 

Екипът на проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА, приключи трансплантацията в късния следобед. Реципиентът е 50-годишен мъж с последен стадий на чернодробна цироза, а донорът - 56-годишна жена от Варна, изпаднала в мозъчна смърт. Пациентът вече е преведен в Клиниката по анестезиология и реанимация, контактен е и диша самостоятелно. 

Това е 38-та трансплантация на черен дроб за екипа на проф. Владов от 2007 г. насам и пета поред за 2014 г. За цялата 2013 г. бяха извършени общо 5 чернодробни трансплантации. Ръководството на Военномедицинска академия и екипът от специалисти, осъществили чернодробната трансплантация, благодарят на близките на донора за високохуманния жест, на колегите от варненсаката болница за бързата и адекватна реакция, както и на екипажа на военнотранспортния самолет, извършил медицинския авиотранспорт. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване