09/02/14 04:39
(http://www.klassa.bg/)

Черно лято за италианския туризъм

 „Лятото на 2014 г. ще бъде запомнено  като най-черното за туризма в Италия през последния половин век”, оплака се вчера президентът на Националната асоциация за защита на потребителите и околната среда (Codacons) Карло Риенци. Според шефа на организацията, която е един от най-авторитетните социални барометри в страната, в периода 1 юни до 30 август в сравнение миналата година броят на почиващите е намалял с 30 на сто, а приходите в сектора са спаднали с над 1,5 млрд. евро. Тези негативни резултат обаче били довели до още по-голяма беда – съкращаването на повече от 50 хил. сезонни работници, които са се влели в нарастващата със заплашителни размери италианска армия на безработните.

 

Икономическите анализатори в Рим и Милано сочат

 

две основни причини за отлива

 

през това лято на почиващи от морските и планинските курорти в страната. Първата от тях е икономическата криза, която свива портфейла на италианците и не им позволява да отделят средства за почивки и пътувания. По данни на Федерацията на хотелиерите през отиващото си лято поне за седмица във ваканция са били 28 млн. жители на страната, над 30 милиона обаче са си останали вкъщи. През миналата година италианците, лишили се от пътешествия най-вече поради икономически  причини, са били 24 милиона души или с 20 на сто по-малко от сега. Освен това докато през 2013 година времето на средната почивка в хотел или някаква друга ваканционна структура е било в рамките на 11 нощувки, през отиващото си лято те са паднали на 9. Втората важна причина за отказа на жителите на Апенините това лято е връхлетялото полуострова незапомнено лошо време. То се сочи също като  „виновник” за спада на резервациите, особено в морските курорти, но за анализаторите особено голям е неговият „принос” за анулирането на вече направени такива. За специалистите има и трета причина за отлива на туристи между юни и септември от райските кътчета между Алпите и Сицилия –

 

силната конкуренция на Испания, Гърция и най-вече на Хърватска

 

Заетите в туризма не крият намеренията си да намалят поне малко негативните резултати от отиващото си лято чрез удължаване на сезона. Така например редица собственици на хотели, ресторанти и арендатори на плажни ивици обявиха, че ще приемат гости чак до ноември, при това на много добри цени. Още повече че според някои синоптици оптимисти ци­­ганс­кото лято може да се окаже по-топло и слънчево от истинското.

 

Все пак за заетите в туристическия сектор на Италия статистиците намериха и малка утеха – между юни и септември са се увеличили с над 30 на сто посещенията и съответно нощувките в исторически центрове с богата култура като Фло­ренция, Сиена, Верона, Падуа, Венеция и още де­­сетки приказни градове.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване