09/03/14 19:20
(http://pik.bg)

България участник в американско военно учение в Западна Украйна

България участник в американско военно учение в Западна Украйна

САЩ и съюзниците подготвят провеждане на военни учения в Западна Украйна, близо до границата с Полша, в средата на септември, пише news.bg.
В съвместните учения ще участва повече от 1000 войници от САЩ и Европа, включително Украйна, съобщава RT.

Първоначално ученията - „Бърз тризъбец" ('Rapid Trident') - бяха запланувани за средата на юли, но с оглед на значителното ескалиране на ситуацията в Югоизточна Украйна, те бяха отложени за 16-26 септември.
Ежегодните военни маневри ще се проведат в тренировъчния полигон Яворов в град Лвов до границата на Украйна с Полша.

Ще участват 200 американски военнослужещи и 1000 други военни от Украйна, Азербайджан, Великобритания, Канада, Грузия, Германия, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния и Испания, обявиха от американското военно командване в Европа.

В съобщение на полското военното министерство обаче се казва, че България също ще участва в маневрите в Западна Украйна, но не се споменават Грузия и Азербайджан.
България е редовен участник в ученията „Rapid Trident" и знамето на българската страна е на логото на програмата за военна подготовка.

На миналогодишния "Rapid Trident 2013" страната ни е участвала с механизиран взвод от военно формирование 26 400 - Благоевград.

„Rapid Trident" 2014 има за цел да подкрепи регионалната стабилност и сигурност, засилване на партньорството и изковаване на доверие, докато се подобряват контактите между войските на Украйна, НАТО и партньорските държави. Въпреки участието на много страни членки от НАТО, „Rapid Trident" не е официална програма на Алианса за военна подготовка.

Украинско-американски учения се провеждат в Лвов от 2006 година под програмата на НАТО „Партньорство за мир", в която участва и Украйна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване