09/03/14 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

Радикални ислямисти са заплаха и за Хърватия

Докладът, който хърватската Агенция за сигурност и разузнаване публикува за пръв път, и в който между другото се казва, че така наречените джихадисти представляват потенциална опасност и за тази страна, предизвика голямо внимание сред хърватската общественост.

В доклада бе подчертано, че радикалните ислямисти от страните в региона са предизвикателство за сигурността и в Хърватия, броят им в Югоизточна Европа нараства и много от тях заминават да се бият в Сирия и Ирак от съседни на Хърватия страни.

Факторите, които помагат за разпространението на радикалното тълкуване на исляма в този регион са изключително лошата икономическа ситуация и появата на религиозни водачи, които приемат и разпространяват радикални възгледи.

“От 2012 г. в конфликтите в Сирия и Ирак са участвали стотици бойци от съседни на Хърватия държави. Някои от тях са членове на най-радикалните групи, воюващи там. В Хърватия засега такива лица не са идентифицирани, а джихадистите използват хърватската територия като транзитна.

След връщането си в родината обаче те се превръщат в значителна заплаха за сигурността. В конфликтите те се радикализират допълнително, травматизирани са от военния си опит и са обучени за въоръжена борба”, пише в доклада, цитиран във в. “Ютарни лист”.

Докладът показва, че и хърватският разузнавателен апарат се е включил активно в надзора на крайните ислямистки групи, още повече че в края на юни радикално ислямистко движение Ислямска държава в Ирак и Леванта обяви петгодишен план за глобално господство и обяви, че планира да завладее и част от Европа - Австрия, Унгария, Испания и Хърватия.

В този контекст, пише вестникът, се поставя въпросът доколко радикалният екстремизъм е разпространен в Хърватия и в съседните страни и как трябва да се отнасяме към общности като уахабитите, които съществуват в Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора и често са обект на наблюдение и полицейски операции.

В редките си публични изявления уахабитите решително отхвърлят връзката си с тероризма, въпреки че често са сочени като подбудители и идеолози на терористични групи в Афганистан, Саудитска Арабия и Ирак.

Сред най-известните уахабити в съседните страни са групите в Горня Маоча в Босна и Херцеговина и в словенския град Йесенице. При полицейски операции в Горня Маоча бе заловено оръжие и извършени арести. От тази група произхожда и терористът Мевлид Яшаревич, осъден за нападение срещу американското посолство в Сараево.

Членовете на групата от Йесенице също признават, че полицията ги наблюдава и няколко пъти са били разпитвани.

Уахабитите са се появили и в Хърватия. След нападението на Яшаревич срещу посолството на САЩ през 2011 г. медиите откриха връзката му с инструктора Сеад Плойович, който тогава е живеел в Загреб.

Плойович решително отрече връзките си с тероризма, но тогава се появиха информации, че от 2005 г. в Загреб действа уахабитска общност.

В разговор за “Ютарни лист” бившият уахабит Аднан Мешанович потвърди, че през 1999 г. уахабизмът се е разпространявал и в Пула.

Независимо че засега в Хърватия не са открити членове на екстремистки групи, министърът на вътрешните работи Ранко Остоич все пак предупреди, че Хърватия, макар да не трябва да се страхува, трябва да бъде нащрек. Отчасти и защото е членка на ЕС и НАТО и защото участва в мироопазващи мисии в Афганистан.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване