09/03/14 22:47
(http://e-vestnik.bg/)

Спешните предизвикателства пред НАТО

Изтребител “Тайфун” пред Селтък манър в Нюпорт, Уелс, където се провежда срещата на НАТО. Снимка: официален сайт.

Повече от всеки друг президентът на Русия Владимир Путин зададе дневния ред за 65-ата среща върха на НАТО тази седмица, която определено може да се окаже най-значимата след края на Студената война.

В началото на тази година алиансът се бе задълбочил в една от периодичните си оценки за бъдещето в момент, когато ролята му в Афганистан е към края си. Сега Путин, който отдавна има силно желание да види НАТО отслабена, наложи на алианса нова и спешна цел, на практика нахлувайки в Украйна и демонстрирайки пълното си незачитане на международната система. Той изглежда изпитва удоволствие да се подиграва на Запада, включително, както се твърди, заявявайки на европейски представител, че може “да превземе Киев за две седмици”, според съобщение в италианския вестник “Република”.

Въпросът е дали НАТО е на висотата на предизвикателството да отблъсне експанзионистичните наклонности на Путин, започвайки с необходимостта от успокояване на източноевропейските страни, които се чувстват най-заплашени от руското навлизане в Украйна. Въпреки че лидерите на 28-те членки на НАТО се очаква да препотвърдят основния принцип на алианса за обща отбрана - нападение срещу един е нападение срещу всички - когато се срещнат в Уелс, между тях има сериозни различия, които биха могли да подкопаят инициативите, предназначени за Русия и други заплахи.

Централно място на срещата заема официално споразумение за нови сили за бързо реагиране от 4000 войници, способна да се развърне за 48 часа, за да защитят всеки член на НАТО от външна агресия, което според сегашните обстоятелства значи периферията на Европа - балтийските държави и Полша. Членовете на алианса решиха мъдро да се придържат към Основополагащия акт, споразумение от 1997 г., според което НАТО обещава да не разполага значителни сили в Източна Европа за постоянно, което би могло да втвърди нарастващите различия и може да направи дипломатическо решение за Украйна, ако такова още е възможно, по-трудно за постигане.

Няма планове за нови постоянни бази или развръщания, но военнослужещите ще бъдат изпращани в региона за период от три до четири месеца. Силите ще бъдат подкрепени с логистика и оборудване, включително оръжия и гориво, препозиционирани в източноевропейски страни по-близо до Русия. Това ще бъде подсилено с повече военни учения и въздушни патрули.

Всичко това ще изисква пари, което е причина за търкания сред членовете на НАТО. САЩ поемат около 75 процента от бюджета на алианса, докато вноските от повечето европейски страни намаляха. Така е отчасти поради икономическата рецесия и поради това, че Америка винаги е запълвала всякакви дупки. Те са разединени и по отношение на заплахите. Например, въпреки че НАТО е против действията на Русия срещу Украйна, Източна Европа се чувства по-директно заплашена и решена да действа, отколкото, да кажем, Италия, която бе по-склонна да прави отстъпки пред Путин.

Европейците очевидно трябва да направят повече, включително увеличавайки бюджетите за отбрана и налагайки санкции на Русия, които най-после биха могли да накарат Путин да промени опасния си курс в Украйна. Те трябва да използват срещата в Уелс, за да дадат да се разбере ясно, че са готови да подкрепят думите си с действия.

Но макар днес вниманието на НАТО да е погълнато от Русия, алиансът не трябва да се връща към ролята си от Студената война и основният му фокус да е върху Русия. Светът ще гледа към НАТО и за лидерство в справянето със сунитските екстремисти, Ислямска държава в Ирак и Сирия.

Поради други кризи Афганистан изглежда получава по-малко внимание на тази среща. Все още има хиляди американски и съюзнически войници на служба там, а НАТО трябва да използва влиянието и финансовата си помощ, за да ...

Публикувана на 09/03/14 22:47 http://e-vestnik.bg/21239/speshnite-predizvikatelstva-pred-nato/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване