09/04/14 22:29
(http://pik.bg)

200 хил. производители на тютюн остават без работа?

200 хил. производители на тютюн остават без работа?

Поминъкът на 200 000 българи е под въпрос заради директивите на Световната здравна организация (СЗО) да се търси алтернатива на тютюнопроизводството. Застрашен е хлябът и на 400 000 в Европа, заети в бранша. В световен мащаб рестрикциите биха засегнали 30 млн. души.

Това стана ясно на Третия международен форум на производителите на ориенталски тютюн, който се проведе в Пловдив. Организатор беше “Булгартабак”. Присъстваха представители на сектора от България, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Оман, Киргизстан, пише "24 часа".

“Не сме съгласни по принудителен начин да се налагат алтернативни култури на тютюна. В близкото минало у нас са правени опити в регионите на тютюнопроизводството да се отглеждат билки. Едно наше правителство пък беше решило да внася биволи от Индия. Нито една мярка не успя”, заяви председателят на Националната организация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Той подчерта, че браншът внася в хазната около 2 милиарда лева годишно от налози, акцизи и ДДС. Ако държавата не защити бранша с ясна позиция, ще се лиши от тези приходи, категоричен е Филев. Другият негативен ефект ще е демографският срив в областите, където се произвежда тютюн. Процесът на обезлюдяване вече е започнал.

“Наши квалифицирани кадри в тютюнопроизводството се изселват със семействата си в Гърция. Това нормално ли е?”, попита Филев. По думите му заетите в сектора в цял свят са готови на протест, за да се противопоставят на сриването му.

Участниците във форума атакуваха чл. 17 и 18 от Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО. Тя е подписана от 177 държави, включително и България, и е в сила от 2009 г.

С въпросните текстове страните се задължават да търсят алтернативни производства на тютюна, но без да се посочва конкретно какви биха могли да бъдат. “Няма нито един доклад на СЗО, който примерно да казва - в Сливенско вместо тютюн ще се гледат червени чушки”, коментира главният изпълнителен директор на Световната асоциация на тютюнопроизводителите (ITGA) Антонио Абруноса.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване