09/04/14 11:00
(http://pik.bg)

Бивш министър на отбраната: Русия няма да води война срещу България

Бивш министър на отбраната: Русия няма да води война срещу България

В София се провежда кръгла маса на тема "Предизвикателствата пред НАТО след руската агресия в Украйна". В дискусията участва ген. Джеймс Джонс, съветник по национална сигурност на САЩ в периода 2009-2010-а година.

В интервю за БНР Бойко Ноев, политик и дипломат, бивш министър на отбраната, каза, че у нас дебатите по сигурността винаги са оцветени по партиен начин. Той коментира документа "Визия 20-20", като каза, че документът не покрива целия спектър по въпросите на сигурността. Авторите казват, че нямат и такива претенции. Но защо трябваше да бъде публикуван, да предизвика тази обществена дискусия. Реакциите по този документ показаха поляризацията на българското общество и показаха кой къде седи, коментира той. На въпрос трябва ли ни армия, Ноев отговори:

"Българската армия трябва да бъде финансирана достатъчно. Тя е със старо въоръжение. Военнослужещите работят и живеят в лоши условия. Два процента от българския вътрешен продукт не са толкова много средства. На тезата "няма да дам пари за армията, защото няма", изказана тези дни от Бойко Борисов, аз отговарям, че пари има. Ако парите не отиват безцелно, ще има повече пари за здравеопазване и за отбрана. Дали има риск за нас – разбира се, че има.

Но той не бива да се преувеличава. Русия няма да води война срещу България. Русия има достатъчно привърженици в България, които с удоволствие биха продали българските интереси за сметка на Путин. Но за България има рискове – ако погледнете по-високо, от Космоса, и погледнете къде се намираме – от юг "Ислямската държава" в Сирия и Ирак, кръвопролитията в Украйна. Всичко това са нестабилности. Това кара българските политици да мислят по-геополитически.

Смятам, че при връщането си от срещата на високо равнище президентът Плевнелиев трябва да свика Съвет по национална сигурност, за да информира лидерите на политическите сили, за да каже какво се е случило в Кардиф, за да може преди изборите да се постигне съгласие, с което да си имунизира сигурността от политическите превратности. Да се имунизира от това бързо ли ще се състави правителство, кой ще го състави".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване