09/04/14 18:37
(http://pik.bg)

Браво! 1850 българи искат да дарят стволови клетки

Браво! 1850 българи искат да дарят стволови клетки

Всяка година стотици българи се нуждаят от трансплантация на стволови клетки. Обикновено те са болни от рак, а химиотерапията и лъчелечението не са успели да им помогнат. И стволовите клетки са единственото лекарство, което им остава, за да живеят, пише "Труд".

Понякога донори могат да станат хора от семейството на пациента. В 70% от случаите обаче между болния и дарителя няма тъканна съвместимост. Именно тези 70% са зависими от добрата воля на непознатите хора, които даряват от своите стволови клетки.

От няколко години у нас действа регистър за потенциални донори на стволови клетки. Той е част от световния и така можем да получаваме и да даваме стволови клетки от и на чужденци. За трансплантациите, които са правени досега у нас, донори в по-голямата си степен са германци, тъй като в българския регистър има записани много малко хора. И много малко от тях са с подходящите кръвни показатели за реципиента. В българския регистър има 1850 души, в този на Германия - над 4,7 млн.

Най-близки по кръвните показатели на българите са хората от Испания, Италия и Гърция. Разбира се, най-голяма съвместимост има между хората от една и съща етническа група. А колкото е по-голяма тази съвместимост, толкова по-добре е за реципиента. В противен случай трансплантацията на чуждите клетки може да доведе до латентен край.

"Ето защо е толкова важно да увеличим записаните доброволци в нашия регистър", обяснява Пиринка Петрова от Българско сдружение лимфом, които активно работят, за да популяризират идеята. От 2006 г. досега у нас са направени трансплантации на стволови клетки на над 120 души, като за донори са ползвани основно техни родственици (брат или сестра) или чужденци, обясни д-р Людмила Куин, координатор на българския регистър на донори на стволови клетки от периферна кръв и костен мозък. Тези манипулации се извършват на две места в София - в детската онкохематология към болница "Царица Йоана" и в онкологичния център в кв. "Дървеница". Досега от регистъра не е използван нито един доброволец, защото не е открит подходящ пациент, за когото да има нужната степен на тъканна съвместимост.

"Най-важно, за да станеш донор на стволови клетки, е да имаш желание. Трябва да си между 18 и 51 г. и да си сравнително здрав - т.е. без сериозни придружаващи заболявания", обяснява д-р Доротея Тодориева, хематолог в Университетската болница в Плевен. Включването в регистъра става чрез даване на минимална кръвна проба - 2 епруветки, която се изследва за тъканна съвместимост, обясни тя.

В някои лаборатории пробата се взема безплатно и чрез куриерска фирма (пак безплатно) се праща в Клиниката по клинична имунология при Александровска болница в София, където се поддържа регистърът. От известно време вместо кръвни проби се ползват и специални тампони за вземане на ДНК от устната лигавица. Това може да се прави и вкъщи. Такъв тампон осигуряват от Българското сдружение лимфом и го пращат на доброволците. Той се ползва изключително лесно - просто се потърква от вътрешната страна на бузата и с помощта на куриер трябва да се препрати в Александровска болница. 
Донори стават най-вече близки на пациентите или такива, които имат нещо общо с медицината. Идват и хора, които смятат, че могат да се включат в регистър срещу заплащане, но това не е възможно, обяснява д-р Тодориева. Веднъж записали се, може и да се откажете, без някой да ви търси сметка защо.


Когато се стигне до даряването, има два варианта. Единият се ползва по-рядко, при който стволовите клетки се вземат от костния мозък. Това изисква пълна упойка, а операцията трае около час. В 90% от случаите се ползва периферната кръв и се стига до нещо като медицинска центрофуга. Това е метод, който прилича на даряването на кръв, само че доброволецът има игли и в двете ръце. Кръвта от едната му ръка минава през апарат, който "обира" стволовите клетки, а след това тя се връща в тялото през другата ръка. Така всъщност нищо не се губи. След няколко часа куриер взема клетките и те заминават при човека, на когото сте единствената надежда.
В крайна сметка, дори и да загубите малко време за изследване и попълването на документи, може да се случи нещо безценно. Да спасите един човешки живот.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване