09/04/14 20:43
(http://www.klassa.bg/)

МИЕ публикува част от документите за Южен поток

 Министерството на икономиката и енергетиката публикува всички документи по проекта "Южен поток", съобщиха от ведомството.

Основен приоритет на служебното правителство е да запознае българското общество с фактите както за състоянието в енергетиката, така и по отношение на големите енергийни проекти, обясняват от МИЕ.

В тази връзка Министерството на икономиката и енергетиката публикува в рубрика "Актуални теми" всички документи по проекта "Южен поток", които не представляват търговска тайна и не засягат трети страни. Експертите на МИЕ ще продължат да преглеждат документите и всички, достъпни за обществеността и представляващи интерес ще бъдат публикувани, съобщиха още от министерството

Документите, които Министерството на икономиката и енергетиката публикува безпрецедентно и които се отнасят за проекта "Южен поток" включват основно писма на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев до и от европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, както и писмо до руския министър на енергетиката Александър Новак.

Публикувана е и грама, изпратена от Постоянното представителство на България в Брюксел и подписана от посланик Димитър Цанчев. Впечатление прави, че грамата, макар и "открита" е поставена на бланка на Звено "Криптографска защита и комуникации". Дипломатически източници, потърсени от БГНЕС, определиха действията на Министерството на икономиката и енергетиката като недопустими и подкопаващи доверието в европейските и международни международни партньори към българските власти, още повече, че нищо от публикуваното не представлява интерес за заинтересованите страни, нито се явява "новина" за обществеността. "Служебна документация, грами и писма не се публикуват, освен ако това не е договорено между изпращач и получател. В случая ставаме свидетели на непрофесионален подход и вероятно на действие, породено от моментна емоция", коментира дипломатическият източник. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване