09/04/14 21:21
(http://e-vestnik.bg/)

Надеждите на изток за бази на НАТО срещат пречката Русия

Асошиейтед прес

Изтребител “Тайфун” пред Селтък манър в Нюпорт, Уелс, където се провежда срещата на НАТО. Снимка: официален сайт.

В навечерието на срещата на върха на НАТО президентът на САЩ Барак Обама даде на източноевропейските членове на алианса обнадеждаващо уверение за защита от всякаква заплаха от страна на Русия. Полша и балтийските страни обаче искат повече от възвишени думи - те искат постоянни бази с войници на своя територия.

И вероятно няма да получат това.

Въпреки че искането от Полша, Латвия, Литва и Естония ще бъде в дневния ред на срещата на върха в Уелс, влиятелната европейска сила Германия и други членове са силно против. Те смятат, че това би нарушило споразумението от 1997 г. с Русия, в което НАТО обещава да не разполага “значителни бойни сили” в Централна и Източна Европа.

Източните членове на алианса обаче подозират, че договорът с Русия е просто прикритие за нежеланието да се навреди още повече на икономическите отношения. А и Полша смята, че това споразумение, известно като Основополагащия акт, вече е обезсилено от анексирането на Крим от Русия.

В естонската столица Талин Обама обяви вчера: “Вече загубихте веднъж независимостта си. С НАТО никога повече няма да я загубите”. Макар че това ще е обнадеждаващо послание за Полша и балтийските държави, не бяха дадени никакви подробности с какви действия може да бъде подкрепено то.

Германия вече поясни недвусмислено какво няма да означава това послание. Германският канцлер Ангела Меркел заяви миналия месец в Латвия, че няма да има “никакво разполагане за постоянно на бойни части” по източната периферия на алианса. Макар и да каза, че разбира загрижеността на източните членове, тя подчерта, че “имаме Акта НАТО-Русия, който за момента не искам да престъпвам”.

Няколко дни по-късно министърът на отбраната на Полша Томаш Шемоняк изглеждаше примирен, че на срещата на 4-5 септември ще има споразумение за по-второстепенни мерки, като например ротации на части на алианса в региона и предислоциране на доставки там така, че НАТО да може да реагира по-бързо, ако бъде нападната.

“Нямаме проблем с тази идея. Не искаме да превъзнасяме думата “постоянен”, каза Шемоняк в интервю за вестник “Жечпосполита”.

Ясно е обаче, че някои поляци са по-остри, имайки предвид, че полският министър на външните работи Радослав Шикорски каза през пролетта, че Полша се стреми към две бойни бригади с тежко въоръжение.

Много граждани на страната имат усещането, че Западът се отнася с нея като с второразреден член на НАТО в опит да успокои Москва. И според тях е несправедливо, че Полша е помогнала на съюзниците си, изпращайки бойни части в Афганистан и Ирак, а й се отказват гаранции за сигурността, от каквито тя има сега усещане, че се нуждае.

“Когато трябва да се изпълни някаква опасна и неприятна задача, като изпращането на хиляди войници на другия край на света, на Полша се казва от нейните съюзници, че е част от Запада. Там е на 100 процента, без съмнение и без обремененост от времената на съветската доминация”, написа коментаторът Йежи Хашчински в “Жечпосполита”. “Всичко се променя, когато не Полша трябва да направи нещо, а старият Запад трябва да направи нещо за Полша”.

Полските ръководители от месеци говорят, че няма никакъв смисъл НАТО да запазва големи бази на места като Германия и Италия, далеч от каквито и да било очевидни заплахи, докато същевременно не поддържа никакви на източния си фланг, сега когато Русия става все по-заплашителна.

Шикорски заявява, че Полша иска само това, което Западна Германия е имала по време на Студената война, когато американски бойни части бяха разположени там като възпиращо средство срещу значителните съветски сили в Източна Германия.

“Не казвам, че това е нова Студена война, нито пък, че сме се върнали ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване