09/04/14 05:39
(http://www.klassa.bg/)

Петър Чобанов: Добре се сработихме с ДПС

 Добре се сработихме с ДПС. Това обясни вчера бившият финансов министър Петър Чобанов, който оглави две кандидат-депутатски листи на движението.

 

„Мисля, че това е напълно нормално. В рамките на мандата на кабинета „Орешарски” Движението за права и свободи подкрепяше политиките, които водихме, и добре се сработихме с икономическия му екип в лицето на Йордан Цонев и проф. Алиосман Имамов”, обясни Чобанов в ефира на Нова телевизия. Той обаче отрече да се е разочаровал от икономическите експерти на БСП.

 

В ДПС решили да задълбочат гражданската си квота

 

и затова го поканили за водач на листите в 25-и МИР-София и в Монтана. „Така или иначе, мандатът ми като министър приключи по-рано, отколкото трябваше според мен, а аз бях определил един период от живота си, в който да продължа да се занимавам с тази дейност”, поясни финансистът. И тъй като не бил потърсен от БСП за евентуалното му оставане в гражданската квота на левицата, решил да приеме предложението на Лютви Местан. Допадало му и това, че ДПС не се занимава с купуване на гласове.

 

Бившият министър отрече твърденията, че кабинетът „Орешарски” е оставил разруха след себе си. „БСП да спре да ме използва като удобното оправдание за своите грешки”, заяви още Чобанов. По този начин той отговори на Таско Ерменков от левицата, който го обвини във въвеждането на такса „ВЕИ” ­ средствата от която сега трябва да се връщат. Финансистът припомни, че спорната такса е била предложена от „Атака” и гласувана от парламента.

 

По отношение на казуса с КТБ бившият финансов министър посочи, че трябва ясно да се посочат отговорните институции – БНБ и подуправителят, отговарящ за „Банков надзор”, както и че той по закон не носи отговорност за стабилността на дадена банка.

 

Чобанов определи случилото се с КТБ като „следствие на

 

натрупвали се през годините събития

 

които са достигнали своята кулминация по времето, когато той бил финансов министър”. От мениджмънта на банката първоначално твърдели, че могат да се справят и сами. Кризата обаче се развила в рамките на една седмица и овладяването є станало невъзможно. Въпреки това той се опитвал да намери решение и бил против въвеждането на т.нар. банкова ваканция.

 

„Делян Пеевски няма нищо общо с финансовото здраве на КТБ. Факт е, че той не е част от нейното управление”, посочи още финансистът и допълни, че се познава с Делян Пеевски от началото на предишния парламент. В момента двамата комуникирали по-често, тъй като са водачи на листи и обсъждали дейностите си в хода на предизборната кампания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване