09/04/14 21:19
(http://e-vestnik.bg/)

Украйна се рекламира - сега е времето да се инвестира

Ройтерс

Руснаците засилват опасността от разцепване на Украйна, доставките на газ, идващи отвъд границата, са спрени, а корупцията остава проблем. Задачата на Андрий Кузменко обаче е да убеди британските инвеститори, че сега е най-доброто време да се инвестира в Украйна. “Трябва да мислим за бъдещето”, заяви Кузменко, шарже д’афер в украинското посолство в Лондон.

“Историята показва, че след сътресения, дори след военен конфликт, подемът в икономиката винаги идва”, отбеляза той на конференция за инвестициите в Украйна, на която присъстваха около 50 души.

Кузменко и други представители се надяват, че инвеститорите ще се успокоят след подписването през юни на споразумение между Украйна и Европейския съюз, което ще обвърже още повече страната със съюза, докато междувременно се отдръпва от Русия.

По-належаща грижа е ситуацията в източната част на Украйна, където конфликтът с подкрепяните от Русия сепаратисти ескалира и заплашва да разпокъса страната. Русия отрича силите й да помагат на бунтовниците.

Преди кризата Украйна получаваше пречки чуждестранни инвестиции от 8 милиарда долара средногодишно, според данни на Конференцията на ООН по търговия и развитие (ЮНКТАД). Миналата година обаче тази сума намаля над два пъти до 3,7 милиарда долара и почти сигурно се изпари по-нататък през 2014 година със задълбочаване на конфликта с Русия.

Всъщност, докато участниците говореха на конференцията (за инвестициите) в сряда, останалите в залата проверяваха смартфоните си, за да четат водещите заглавия за възможно прекратяване на огъня, което подсили допълнително усещането за несигурност.

“Почти невъзможно е чуждестранни инвеститори да бъдат убедени да дойдат в страна, в която е нахлул най-големият й съсед”, коментира Андре Кусвек, високопоставен служител в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Само че комбинацията от финансова подкрепа от международни кредитори като Международния валутен фонд (МВФ) и ЕБВР и дългоочаквани реформи за подобряване на бизнес климата би следвало да помогнат за привличане на частни инвестиции в дългосрочен план, допълни той.

Още конференции “Инвестирай в Украйна” се очаква да бъдат организирани в Ню Йорк през ноември, както и в Дубай и Хонконг догодина. Мениджър от частен инвестиционен фонд, който присъстваше на конференцията в Лондон, изрази опасения, че несигурността над страната може да не бъде преодоляна скоро.

“На границата има 800-фунтова горила (един фунт е близо половин килограм - бел. прев.) и тя няма да си тръгне”, коментира мениджърът, пожелал анонимност, тъй като компанията му има политика да не се появява в медиите. “Би било страхотно да видим промяна в руската политика, но (президентът Владимир) Путин изглежда здраво се е окопал”, добави той.

Тимъти Аш, оглавяващ отдела за изследване на нововъзникващите пазари в Standard Bank, заяви, че очаква Украйна да остане в дълбока рецесия догодина, отхвърляйки официалните прогнози, че икономиката ще се стабилизира и ще започне да нараства през 2015 година.

За някои чуждестранни компании в страната обаче бизнесът процъфтява. GESS Consulting Ukraine отчита скок на търсенето на своите специализирани услуги - да съветва компании как да намалят енергийното потребление. Това е нещо, което събужда особени чувства в Украйна, силно зависима от спрените в момента газови доставки от Русия.

“Те се стремят да намалят употребата на газ до възможно най-ниското количество”, казва Шуан Ли, директор в GESS. “Занимавам се с енергийна ефективност от 18 години и никога не съм виждал по-голям финансов потенциал за растеж”, заключава той.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване