09/05/14 19:25
(http://pik.bg)

Шоу! Кметове готвят в състезание, Точно Токмакчиев и Наско от Б.Т.Р. ги оценяват

Шоу! Кметове готвят в състезание, Точно Токмакчиев и Наско от Б.Т.Р. ги оценяват

В Каварна започна Миден и рибен фест 2014, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”.

Организиран е от Община Каварна и ще продължи до 7-ми септември. Както повелява традицията при всяко издание, началото дадоха трима кмета, изявяващи своите кулинарни способности край морето. Тази година в кулинарното шоу се включиха кметът на Тутракан Димитър Стефанов, кметът на Карлово Емил Кабаиванов и домакинът – кметът на Каварна Цонко Цонев.

Журито, което оцени техните кулинарни умения, бе в състав: вокалистът на Б.Т.Р. Наско Пенев, актьорът Тончо Токмакчиев и една дама – кметът на Стражица Детелина Борисова. На площада в морския град тримата кметове измайсториха пред публиката морски специалитети.

Кметът на Тутракан сготви типична за неговия край рибена чорба. Рецептата задължително включва пет вида риба – шаран, мряна, бяла риба, чига и сом. Особеност на тази чорба са подправките – зелено грозде и лющян. Добавя се и застройка.

Кметът на Карлово приготви балканска пъстърва във фолио на барбекю с балкански подправки – чубрица, риган и розмарин. Рибата бе гарнирана със сотирани картофки и чеввен пипер.

Кметът домакин сготви кюфтенца от калмари. Рецептата не е много полулярна, по думите на Цонко Цонев, но е изпитана и спечели симпатиите на ценителите на гурме приключенията.

Кметът на Каварна разкри съставките на тези кюфтенца – ситно накълцани, предварително сварени калмари, яйце, галета и чер пипер. Оформените кюфтенца се пържат в силно загрято олио и се поднасят с екзотичен сос от мед, соев сос и риган.

Журито даде висока оценка на всяко едно от трите блюда и в крайна сметка първото място бе присъдено и на тримата участници в кулинарното шоу.

Тази година фестът има четири дървени къщички и един щанд, които предлагат морски специалитети. Бира, миди с девесил и пържена кая от местните рибари, сцена на открито и концерти под вечерното небе допълват празничната атмосфера и доброто настроение на гостите на фестивала. Това е неговото 11-сто издание. За следващото, през 2015 година, кметът на морския град обеща да подготви книжка - малък рецептурник с всички готвени от него през годините уникални морски специалитети по време на Миден и рибен фест в Каварна. Книгата ще съдържа и песните, които са изпълнявани на живо във фестивалните дни от различни рок групи.

Утре вечер на музикалната сцена ще се изявят „Черно фередже”, а вдругиден е голямата изненада – ще пее вокалистът на музикалната група „Хот чоколит” (Hot Chokolate) Грег Бенис.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване